Пилотът на Monster Energy Honda Хуан Бареда поведе след втория етап в рали Дакар 2018. Етапът бе около Писко с дължина 279 км, като от тях 95% бяха състезателни. Бареда спечели етапа с време 2 часа, 56 минути и 44 секунди и вече е във временното класиране лидер с 2:30 мин. пред Адриен ван Беверен с Yamaha. Етапът бе успешен за пилотите на Honda, тъй като освен Бареда, в топ 5 влязоха още две машини Honda CRF450 RALLY – Мишел Метдж, който стана 4-и и Кевин Бенавидес – 5-и.

Етапът бе тежко изпитание по пясъчните дюни около Писко с дължина 277 км в покрайнините на Ика и Паракас. Етапът бе лесен за навигация, но изискваше доста физически усилия, заради високите дюни и мекия пясък. Допълнително затруднение създадоха автомобилите, които бяха пуснати по трасето преди мотоциклетите и оставиха коловози и разоран повърхностен слой на пясъка. Така придвижването на двуколесните бе допълнително затруднено. Хуан Бареда показа отлична скорост и темпо на специалната секция, за да измести в класирането лидера от първия ден Сам Съндерланд с КТМ.

Мишел Метж компенсира забавянето си от първия ден и стана 4-и, като сега е 9-и в класирането. Кевин Бенавидес стана 5-и и е на 7-о място в общото класиране, като му дава добро място за старт в третия етап. Рики Брабек завърши 12-и и мина едно място напред – 11-и. Американецът се забави след някои от объркалите си автомобили по трасето. Добре се представи и младия пилот Начо Корнехо, който завърши 14-и.

Третият днешен етап е от Писко до Сан Хуан де Маркона – 504 километра, в това число състезателни 296 км .

МОТОЦИКЛЕТИ С ПРОБЕГ >>