Жоан Бареда Борт с Honda бе най-бърз в 8-ия етап от рали Дакар при мотоциклетистите между Ююни и Салта. Това бе втора етапна победа на пилота на Monster Energy Honda Team за 39-ото издание на ралито. Той стана първият в тазгодишния Дакар с два спечелени етапа, а за отбора това е 3-а победа след успеха на Рики Брабек в предишния етап. Бареда е 9-и в генералното класиране,  но е на 1.10:53 ч. от лидера Сам Съндърланд, заради наказанието от един час, което получи.

Хаосът по състезателната дистанция бе пълен заради лошото време. Първоначално етапът трябваше да е дълъг 493 км, но заради дъжда беше съкратен със 73 км поради наводненията от разлелите се реки в Боливия. Денят беше разделен на две времеви секции: едната от 174 км в Боливия преди преминаване на границата с Аржентина и другата 246 км.

Бареда даде пълна газ с явното намерение да спечели етапа. В него стартираха 110 мотоциклета и той не изпусна лидерството от Ююни. Втори в етапа завършиха Матиас Валкнер и Сам Съндерланд, а 4-и стана съотборникът на Бареда – Мишел Метж. В топ 10 влезе и третият пилот на Honda – Паоло Гонсалвеш, който бе с 6-о време.

Британецът Сам Съндърланд е на почти 21 мин. пред Пабло Кинтанила във временното класиране, който завърши 7-и в етапа. Трети е Андриан ван Беверен на 28:49 мин., а Валкнер излезе на 4-а позиция, на 34:14 мин от лидера. На 8-о и 9-о място са Гонсалвеш и Бареда.

Деветият етап в ралито от Салта до Чилесито – близо 1000 км (977 км) от които 406 км състезателни, ще бъде отменен, заради лошите метеорологични условия, които пречат на логистиката на Дакар.