Пилотът на Monster Energy Honda, Рики Брабек, с взе първа етапна победа в тазгодишното издание на рали Дакар при мотоциклетистите. Той бе най-бърз в 7-ия етап от Ла Пас до Ююни с дължина 161 км, който бе съкратен наполовина от предвидените по програма 322 км. Така американецът стана 6-ия различен победител за реално проведени 6 отсечки, след като етап №6 бе отменен заради лошото време. Заводският тим на HRC постигна двоен успех, тъй като втори на 1:44 мин остана Паоло Гонсалвеш също с Honda CRF45O RALLY.

След като миналата седмица екипът на Monster Energy Honda получи тежко наказание, почивният ден мина и пилотите отново започнаха щурм към челните места.  Така четирима от пилотите на Honda влязоха в топ 6 за деня. Най-щастлив бе Рики Брабек, който спечели първата си етапна победа в Дакар едва при второто си участие. Неговият съотборник от Португалия Пауло Гонсалвеш също направи перфектно каране и се класира втори. Хуан Бареда, също като съотборниците си се бореше за победа и караше блестящо, но направи малка грешка и тръгна по паралелен път, който изискваше повече внимание и повече време. Така обаче той не може да спечели нужното му време, за да се придвижи по-напред във временното класиране.  Той завърши на 6:51 от Брабек.  Пети след Бареда бе Мишел Метж, който остана на 8:21 мин.

Трети в етапа завърши лидерът в генералното класиране Сам Съндърланд, който увеличи преднината си спрямо втория Пабло Кинтанила на 17:45 мин. Чилиецът завърши едва 9-и в етапа. Трети след Кинтанила, на 22:16 мин от водача е Адриан ван Беверен. Гонсалвеш е 8-и, а Бареда 9-и в генералното класиране.