Пилотът на Monster Energy Honda Team Пауло Гонсалвеш завърши втори в 5-ия етап от рали Дакар през Андите, от Туписа до Оруро. Дължината му трябваше да е 447 км, но заради лошото време бе съкратен до 219 км. Португалският пилот на HRC завърши втори, на 7:07 мин. от победителя Сам Съндерланд, който оглави класирането.

Етапът бе много труден за навигация. Съндърланд се справи най-добре с навигацията от всички, докато неговите колеги масово се губеха по трасето. До втората междинна контрола начело беше другата звезда на Honda Хоан Бареда Борт, който полагаше сериозни усилия да навакса част от изоставането си. Но след това обърка пътя. Последваха го съотборниците му Мишел Метж, а после и Рики Брабек – всички около 147-ия километър. Французинът се оправи бързо и ограничи изоставането си само в няколко минути. Бареда обаче загуби много. По неговите следи тръгнаха още доста пилоти, тъй като той бе първи по трасето. Сред тях бяха лидерът допреди този етап Пабло Кинтанила и 3-ия в общото класиране Стефан Свитко, които също загубиха доста време. Така етапът спечели Съндърланд, следван на 7:07 мин от Пауло Гонсалвеш и на 7:29 мин от Адриан ван Беверен. Пети в етапа е пилотът на Honda South América Франко Каими на 12:13 мин. Предишният лидер Кинтанила остана 7-и, а Свитко 39-и.

Така в генералното класиране Съндърланд натрупа аванс от 11:50 мин пред Кинтанила и 15:57 мин пред Ван Беверен. С най-добра позиция от пилотите на HRC в колоната сега е Гонсалвеш – 7-и, на 1.08,21 от лидера, а след него 8-и е Бареда на 1.12:39. На 10-о и 11-о място са Метж (на 1.49,25) и Брабек, като ги разделят само 2 сек.

Шестият етап е от Оруро до боливийската столица Ла Пас, като маршрутът от 527 км – най-дългият в Дакар 2017, на някои участъци се качва на над 4000 м надморска височина. Той достига и до митичното езеро Титикака. След това е почивния ден в Ла Пас.