Жоан Бареда от екипа на Monster Energy Honda Team се срина на 7-о място, след като тази нощ организаторите на рали Дакар му наложиха наказание. Той завърши етапа на второ място, на 2:02 мин. от победителя Матиас Валкнер и мислеше че е запазил лидерството си, тъй като пилотът на HRC доминира почти през целия 4-и етап, като изпусна първото място в края на отсечката, когато ралито пристигна в Тупиза, Боливия.

Бареда направи още едно фантастично каране в Дакар 2017, когато колоната влезе в Боливия. Той се бори усилено по целия маршрут, което не бе никак лесно, защото той отваряше трасето. На етапа от 416 км пилотите срещнаха и първите дюни в тазгодишното рали, а това изисква специфична езда и доста навигационни умения. Много ездачи се заблудиха и загубиха време. Бареда се възползва от възможността и даде пълна газ на своят Honda CRF450 RALLY, за да се откъсне колкото се може повече от съперниците си. След CP2 (контролен пункт 2), испанецът влезе в Боливия, където теренът е по-стръмен, с изобилие от камъни и стръмни речни бродове. Жоан реши да играе на сигурно и изостана втори.

Един от основните конкуренти на Бареда – миналогодишният победител при мотоциклетистите Тоби Прайс отпадна. Австралиецът катастрофира в края на отсечката и счупи лява бедрена кост. Така Бареда бе на 18:19 мин. пред друг сериозен претендент за победата – Пабло Кинтанила от Чили.

След финала обаче бе установено, че Бареда, както и други пилоти са зареждали с гориво в забранената за това зона. Honda може да обжалва решението, въпреки че организаторите на Дакар са на мнение, че нарушението е било ясно констатирано.

Така лидер в ралито е Кинтанила, следван от Матиас Валкнер и Стефан Свитко. Бареда е на 7-о място – на 41 минути от лидера, следван от Гонсалвеш, Брабек е Метж, които са от 10-о до 12-о място.