Жоан Бареда Борт от Monster Honda Energy Team бе най-бърз в 3-ия етап на рали Дакар от Сан Мигел де Тукуман до Сан Салвадор с дължина 364 км. Той изпревари с 12:29 мин. Сам Съндърланд, въпреки че получи наказание от 1 минута. Трети се нареди французинът Пиер Рене с Husqvarna. Това бе първа етапна победа на Бареда за Дакар 2017, която го изведе на лидерското място. Лидерът след втория етап и миналогодишен победител Тоби Прайс завърши етапа едва 9-и, тъй като загуби много време като първи пилот по трасето и изостана 5-и на 17:19 мин. от новия лидер Бареда. На 2-а позиция излезе Съндърланд, а трети е съотборникът на Бареда – Пауло Гонсалвеш.

След два дни, където навигацията не бе от съществено значение, в третия Дакар показа трудностите, които очакват пилотите и тук предимство имат по-опитните. По трасето имаше много пясък и трудни за преминаване бродове. Те бяха причина за изоставането на много от неопитните пилоти. След това, когато маршрутът започна да прилича на този от първите два етапа, дойде време за секцията за неутрализация, а след това етапът продължи до 3500 м надморска височина до финала.

Малко след старта Пауло Гонсалвеш изпревари двамата си основни съперници, които бяха в класирането преди него. Така португалецът бе отварящ по маршрута до първата контрола. Гонсалвеш бе лидер от 30-ия до 180-ия километър, но завърши 5-и за деня.

Жоан Бареда направа шоуто за деня със своят Honda CRF450 RALLY, като караше с невероятно темпо с безупречна навигация, като остави преследвачите си да се движат след него в пакет. Така освен етапната победа, той оглави и класирането.

Американецът Рики Брабец се показа много последователен и бе 10-и в етапа, като е на 8-о място в класирането до момента. Французинът Мишел Метж, който загуби време в предишния ден, успешно възстанови изоставането си. Той завърши в първите 15 за деня – 14-и и е 14-и в генералното.

Четвъртият етап ще поднесе на участниците първите пясъчни дюни и то на голяма надморска височина. Колоната ще премине в Боливия, до Туписа с дължина 521 км.