Хуан Бареда от екипа на Monster Energy Honda спечели 3-а етапна победа в тазгодишното издание на рали Дакар. Така каталунецът има най-много победи от всички пилоти при мотоциклетистите, а Honda като марка спечели половината от състезателните пробези в ралито – 4 от досегашните 8.

След като 9-ия етап бе отменен, в 10-ия ралито се върна в нормалния си състезателен маршрут.  В задухата и жегата на регионите Ла Роха и Сан Хуан, Honda отново спечели победа. Пробегът от 449 км от Чилесито до Сан Хуан, се оказа най-дългият досега в ралито. При температура между 45 и 50 градуса, мотоциклетистите трябваше да се справят с огромното физическо изтощение и с тежкия от страна на навигацията пробег.  Втората част на етапа до Сан Хуан бе доста бърз, а пилотите почиваха на пистата Ел Зонда.

Хуан Бареда бе пилотът, който отваряше етапа и бе безупречен в навигацията. Той допусна само едно леко отклонение на километър 53. За късмет много близо до него там бе съотборникът му Мишел Метж, който му показа правилната посока. Така двамата пилоти на Honda CRF450 RALLY продължиха заедно и Метж финишира първи, но не можа да се зарадва на първата си етапна победа, защото по-късно бе санкциониран за пропускане на контролна точка по маршрута. Така наказанието му даде победата на Бареда, която е втората му поредна и трета в тазгодишния Дакар. С нея той се придвижи на 5-о място в генералното класиране, на по-малко от час от лидера в ралито Сам Съндерланд.

Пауло Гонсалвеш загуби ценно време, като търсеше една от точките в навигацията за етапа. След това се опита да компенсира загубеното време с пълна газ и финишира на 8 минути от Бареда. Рики Брабек не завърши така, както се надяваше. След старта той веднага спечели няколко позиции и дори за момент водеше в класирането, но проблем с радиатора сложи край на намеренията му за победа. Калифорниецът забави темпо и дори спря, като бе докаран до лагера, теглен от друг пилот.

Така за деня след Бареда на 24 сек. финишира Стефан Свитко, а на 3:48 мин. бе пилотът на Honda South América Франко Каими. В генералното класиране води Съндерланд, следван от Матиас Валкнер на 30:01 мин. и от испанеца Жерард Фарус Гуел на 38:43 мин. Бареда е 5-и, на 53:47 мин. и има шанс да се докопа до подиума. Пауло Гонсалвеш е на 7-а позиция, а в топ 10 – на 9-о място е и Каими.