Британският мотоциклетист Сам Съндерланд спечели за първи път в кариерата си рали Дакар. На подиума му асистираха австриецът Матиас Валкнер и испанецът Жерард Фарес Гуел. Пети в крайното класиране завърши Жоан Бареда Борт от екипа на Monster Energy Honda Team. Всъщност заводският тим на Honda е морален победител в ралито, след като организаторите наложиха на всички пилоти от отбора наказание от един час, заради зареждане с гориво извън определената за това зона.  

След финала на ралито и на последния етап от Рио Куарто до Буенос Айрес с дължина 64 км, екипът на Honda отново искаше да се преразгледа наказанието, но организаторите бяха непреклонни и то остана в сила. Бареда завърши на 43:08 мин. от победителя с наказанието от 60 минути. Ако то не бе наложено, победата на Бареда щеше да е съкрушителна, а втори щеше да е Гонсалвеш, който бе на 52:29 мин. 

Въпреки наказанието, отборът Monster Energy Honda доказа своята сила, след като пилотите спечелиха половината специални етапи. Това важи и за машината Honda CRF450 RALLY с пет етапни победи. Жоан Бареда пък спечели 4 етапа – най-много от всички пилоти. В предпоследната 11-а отсечка в провинция Кордова – от Сан Хуан до Рио Куарто с дължина 228 км, Бареда и съотборникът му Паоло Гонсалвеш отново бяха на първо и второ място. В последния къс етап Бареда остана на 3-о място, Гонсалвеш – 5-и, а Мишел Метж – 9-и.

В генералното класиране Жоан Бареда и Пауло Гонсалвеш, влязоха в топ 10 – 5-и и 6-и. на 14-о място завърши Мишел Метж. Но още по-голям успех постигна пилотът на Honda South America Rally Team Франко Каими. Аржентинецът зае 8-о място в класирането при първото си участие в Дакар. Същото направи и Кевин Бенавидес миналата година. Така Каими взе приза „Новак на годината“ в 39-ото рали Дакар.

Американецът Рики Брабек извади лош късмет, който сложи край на амбициите му за финала. Брабек се блъсна в камък, който проби радиатора на мотора му само 6 км преди финала. Организаторите на състезанието отказаха на пилота теглене до финала, тъй като мястото било твърде опасно.