Благодарение на L-образните вентилационни отвори в купето е гарантиран ободряващият полъх на почти истински бриз

  • Светлината и вятърът са ключовите идеи за интериора на HR-V
  • Уникалната система за разпръсване на въздуха създава естественото усещане за полъх на бриз
  • Практичното оборудване осигурява на пътниците пространство, типично за по-големи модели

За да отговорят на ценностите и нуждите на съвременните купувачи и да създадат желан и практичен автомобил, инженерите от Honda дават нова насока на интериора на следващото поколение на хибрида HR-V. Със структурните технологии на марката от следващо поколение и интериорен дизайн, вдъхновен от светлината и вятъра, новият модел изпъква с изключително високи нива на комфорт в интериора си и със завидно пространство в сегмента компактните автомобили от категория B-SUV.

 

Най-впечатляващата особеност е уникалната система за разпръсване на въздуха. С L-образните си вентилационни отвори, разположени в горните ъгли на бордовото табло, тя е концептуално нов подход в областта на климатизацията. По този начин е гарантирано усещането за ободряващ полъх на почти истински бриз за всички пътници и шофьора.

„Съобразихме, че ще намалим максимално усещането за дискомфорт, ако черпим вдъхновение от природата. Много често пътниците страдат от директно насочената към тях въздушна струя на климатика. Резултатът е усещане за въздушност и повече комфорт за всички пътници“, споделя Йошитомо Ихаши, главен ръководител на проекта.

Възможно е превключване между три режима. При първия през нормалния вентилационен отвор директно се насочва въздушната струя, като системата генерира полъх, подобен на истински бриз. Близкият режим я изключва, а при избор на вентилация изцяло от новата система, тя дискретно насочва лекия бриз към страничните прозорци, като полъхът просто леко „гали“ бузите на предните пътници. Въздушният поток преминава и към покрива, като създава леко завихряне, което не духа директно към пасажерите. През лятото образувалият се като възглавница около предните и задните седалки въздушен слой блокира топлината от нагорещените отвън стъкла. На същия принцип той изолира и студа през зимата. Седалките от втория ред също се радват на добра вентилация благодарение на отворите в задната конзола. Комбинацията от тези характеристики осигурява равномерна вътрешна температура, независимо от метеорологичните условия.

Създаване на пространство и комфорт

В основата на интериорния дизайн на HR-V стои взаимодействието между пътниците и автомобила, обмислен така, че да се впише напълно във всекидневието им. Това започва от мига на влизане в колата и завършва в момента на излизане от нея. Всеки момент от ползването на HR-V цели на първо място да осигури възможно най-доброто изживяване.

Всяка особеност на структурата на кокпита е посветена на постигането на усещане за простор и въздушност – от стъклата, проектирани с идеята да пропускат възможно най-много светлина и да осигуряват оптимално добра видимост, та чак до равната линия на предния капак.

Значително внимание е обърнато на удобното разположение на контролните уреди. Максимално изчистеното и улеснено разположение на приборите добавя усещане за спокойствие. Контролните уреди за вентилацията и аудиосистемата, както и инструменталният панел са разположени възможно най-близко до зрителното поле на шофьора. Лесно разпознаваемите уреди осигуряват безопасно и интуитивно опериране.

За да се поддържа баланса между първокласната стилистика на SUV и изключителното вътрешно пространство, инженерите на Honda са предвидили всички части на хибридната система да бъдат разположени в шасито и в моторния отсек, а резервоарът да е под предните седалки. Този подход се корени в производствените принципи на Honda, известни като „максимум човек, минимум машина“, основани на вярата, че целите на технологията и дизайна са да служат на шофьора и пътниците.

Новоразработените седалки от втория ред са изтеглени 30 мм по-назад. Това позволява два допълнителни градуса наклон спрямо предишното поколение на HR-V. Докато пространството за главите е спрямо стандартите в класа, комфортната позиция за сядане в стил седан осигурява 35 мм повече място за краката и раменете.

За да подобри комфорта за пътниците отпред, напълно новият HR-V въвежда стабилизиращи каросерията предни седалки със структурни подпори, заменили доскорошната система от пружини. Това допринася за намаляване на умората при продължителни пътувания и увеличава нивото на комфорт във всекидневието.

 

Европейските продажби на новото поколение на HR-V e:HEV ще започнат в края на 2021 г.