Представихме новата си концепция от сферата на роботиката 3E (Empower, Experience, Empathy) на изложението за потребителска електроника CES 2018, което започна от вчера в Лас Вегас. Чрез серия от концептуални разработки с различни функции и дизайн Honda разкрива виждането си за общество, в което роботиката и изкуственият интелект ще помагат на хората в редица ситуации – от възстановяване след бедствия  до отдих и развлечения, като умните машини се учат от човешките взаимоотношения, за да станат способни на съчувствие.

Проектът 3E Robotics Concept е основното направление, върху което е фокусирано представянето на Honda на изложението в Лас Вегас: роботика, мобилност и управление на енергията. Новите разработки обаче не са самостоятелни единици, а по-скоро система от множество умни машини, които действат заедно като едно цяло в името на общото благо на човечеството.

На CES 2018 Honda показва и изобретението Mobile Power Pack World, в което широко приложение намират сменяемите и зареждащи се комплекти от батерии и система за обмен на енергия, осигуряваща лесното съхранение на  излишно генерираните количества от нея. От захранването на автомобилите до домашните приложения, системата осигурява гъвкави енергийни решения, които могат да подобрят живота на хората, особено в райони с нестабилна доставка на електрически ток.

3E – Empower – автономен работен кон за спасителни операции и забавления

Empower е прототип, при който роботите и хората могат да работят заедно, като всяка от страните използва преимуществата си. Тази идея е чудесно илюстрирана от 3E-D18, автономен работен кон за офроуд, надарен с изкуствен интелект, готов да помогне в редица човешки дейности. Проектиран от Honda R&D Americas, 3E-D18 е с електрическо задвижване и към него могат да се прикачат множество допълнения, които ще улеснят и обезопасят всяка дейност, независимо дали става въпрос за дела на обществени или частни компании, или спасителни операции при пожари, строителни или селскостопански дейности. Потенциалът на машината е да се сведе до минимум излагането на човешко същество в опасна среда и да извършва времееотнемащи операции и досадна домакинска работа.

Изградена на шаси на ATV от Honda, с които марката има вече 30-годишна успешна история в достигането на трудно достъпни дестинации, 3E-D18 е с 4 задвижващи колела и е оборудвана с практически неразрушими гуми, които обаче не са пневматични и са способни да преодолеят всяка опасност. Концепцията 3E-D18 е с GPS и дължи автономното си придвижване на множеството сензори, с които е оборудвана. Компактният й размер я прави изключително маневрена и съвършена за абсолютно всякаква среда на придвижване.

На изложението в Лас Вегас Honda също представя и 3E-B18, роботизирана машина, предназначена за външни и вътрешни пространства и позволяваща на хората да се придвижват в редица различни ситуации. С допълнителнията си платформата 3E-B18 може да бъде използвана в помощ при изпълнението на всекидневни човешки задачи като количка за багаж например. Компактният й размер и малкият й радиус на завой я правят идеална за тесни пространства, докато регулируемата във височина седалка включва и функцията да се поддържа нивото на седалката дори, когато се кара по нагорнище или надолнище. Тясната „стъпка“ на гумите на самоходния робот 3E-B18 го прави гъвкав и маневрен почти като пешеходец, така че може да бъде използван в много тесни закрити пространства. За тази машина Honda предвижда базова платформа с мобилен силов пакет, снабден със сензори и с Изкуствен интелект за самостоятелни операции. Благодарение на различните допълнения, които могат да се прикрепят към нея, може да извършва редица различни операции.

3E – Experience – автономна товарна платформа, която ви носи багажа

Experience представлява идеята, че хората и роботизираните устройства могат да се развиват заедно, като си взаимодействат. Именно тази идея демострира концепцията 3E-C18 – маломерно роботизирано устройство с изкуствен интелект и с функцията на количкоподобна мобилна платформа за нуждите на предприемачи, хора на изкуството и др. Тя функционира самостоятелно и то, като се учи как да действа директно от хората. Платформата се състои от товарна площ и навес, комбинирани с компактна автомобилна каросерия с функция за шофиране.

Освен възможността машината да бъде допълнена от приспособления за лична и търговска употреба, базовата платформа на 3E-C18 може да бъде оборудвана и с мобилния силов пакет, който освобождава робота от всякакви ограничения, свързани с времето за зареждане.

3E – Empathy – хуманоид, който съчувства и успокоява и води изгубени дечица

Empathy е хуманоиден робот, способен да „съчувства“ чрез мимики и да успокоява, докато помага при различни дейности. За да реализира този проект Honda е вградила изкуствен интелект в 3E-A18 и така роботът комуникира с хората. Разработен, за да помага в нормалното човешко всекидневие, роботът ще изпълнява функциите на гид на оживени места като летища и шопинг центрове. 3E-A18 предлага информация и се грижи за индивидуалните нужди на всеки, като умее бързо да анализира обкръжението и мимиките на хората. Тъй като всеки има нужда от комфорт при стресови ситуации, роботът е изработен с мека кожа, която да приканва хората да го докосват и прегръщат. 3E-A18 имитира различни лесноразпознаваеми мимики, налагайки по този начин едно приятелско и уютно общуване. Придвижва се във всички посоки с помощта на ненасочен волан.

Mobile Power Pack World

Силовият мобилен пакет на Honda демонстрира как един възобновяем източник на енергия може да бъде използван за компактни електрически мобилни продукти, дигитални устройства и за дома. Тъй като генерирането на възобновяема енергия не е свързано с необходимостта от друга енергия, както е при ветрогенераторите нощем, когато нуждите от електричество са ниски, Honda акумулира излишните количества в преносими батерии. Силовият пакет е преносим, сменяем, батерията е зареждаща се и може да бъде използвана при редица различни ситуации. Всеки Honda Mobile Power Pack е с капацитет от 1kWh или повече, или пък няколко комплекта от чудото могат да бъдат ползвани едновременно. Всичко това елиминира необходимостта от повторно зареждане, една от трудностите при електромобилите.

Комбиниран със зарядно-разрядното устройство Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept, силовият пакет е подходящ за ваканционни дейности на открито или при екстренни ситуации. Въпросното устройство не само зарежда мобилния силов пакет, но го ползва и като енергиен източник за свързани електрически устройства. Оборудван с колела, мобилният прототип Mobile Power Pack Charge & Supply Portable Concept е лесен за пренасяне и е устойчив срещу прах и вода, което го прави идеален за ползване на открито. На салона в Лас Вегас Honda представи и друга версия на изобретението си, подходяща за енергиен източник за закрити помещения – Mobile Power Pack Charge & Supply – Expandable Concept. Мобилните силови пакети комуникират с устройствата, включени към тях, събират данни как са били използвани и после ги препращат съответно към друга електроника по време на съответното й зареждане.

Изключително напредничаво решение е прототипът Honda Mobile Power Pack Exchanger Concept, който показва как зарядна станция е в състояние да обслужи едновременно няколко компонента от системата силови пакети на Honda и да осигури заместващи мобилни източници на енергия. Компанията предвижда да използва т.нар. „ексчейнджъри“ на улични локации, като по този начин потребителите винаги ще имат „на една ръка разстояние“ заместващи батерии за дребни мобилни електронни продукти. Освен това изобретението допринася и за стабилизирането на електроснабдяването, като ползва силови пакети от станциите при пиково потребление на енергия.

За да демонстрира как прототипът се свързва с личните средства за предвижване от всекидневието ни, Honda показа на щанда си и електрическият скутер PCX Electric, оборудван именно със сменяем Mobile Power Pack, както и концепцията Honda Mobile Power Pack 4W-Vehicle Concept – компактен и маневрен електромобил, разработен на базата на на модела Pioneer 500. Той разполага с два мобилни силови пакета, монтирани от всяка страна и е чудесна кола за безопасни офроуд забавления и редица други случаи. 

ПРОМОЦИОНАЛНИ ОФЕРТИ ЗА АВТОМОБИЛИ >>