Хуан Бареда от екипа на Monster Energy Honda се представи великолепно в петия етап на рали Дакар 2018 и финишира първи. Това бе предпоследното изпитание в Перу и той е вече четвърти в общото класиране, като стопи на 14 минути изоставането си от лидера в надпреварата – Адриан ван Беверен. Трети за деня завърши Кевин Бенавидес и така той се нареди на второ място в класирането. Сам Съндерланд, миналогодишният победител отпадна от състезанието.

В тазгодишното издание на Дакар бяха направени някои промени и бе въведена система от обърнати секции, в които мотоциклетите се движеха по сектора А, а автомобилите се състезаваха по сектора Б. Специалното изпитание бе 266 км, а свързващата отсечка, която доведе състезателите до бивака в Арекипа бе 508 км. Етапът бе много техничен и изискващ майсторска навигация на голяма надморска височина, тъй като трасето бе осеяно с високи дюни. В самото му начало имаше феш-феш, с който пилотите се бориха за да разриват затъналите си машини. После колоната прекоси високите дюни на Танака, за да завърши с високоскоростните каменисти трасета.

Хуан Бареда тръгна от 9-о място, кара стратегически правилно в етапа, премина през всички контроли и финишира с 10 минути преднина пред австриеца Матиас Валкнер. Испанският ас от Кастильон постигна отлична скорост, като преодоля дори внушителните дюни на Танака. Така Бареда завърши етапа с 14:30 мин пред лидера в надпреварата Адриен ван Беверен. Това е втората етапна победа на Бареда в Дакар 2018 и 21-а в кариерата му в ралито. Сега той е  4-и, само на 7:30 мин. от лидера.

Кевин Бенавидис продължи тактическото си каране и стана 3-и в етапа, като вече излезе втори на 1:30 мин. от лидера. Рики Брабек също се представи добре в специалния етап и завърши 9-и. Мишел Метдж, след неуспешен старт по трасето преодоля проблемите си и финишира 12-и. Хосе Игнасио Корнейо завърши на 19-о място и е 12-и във временното класиране.

Днес керванът напуска Перу и влиза в Боливия. Прогнозата е за дъжд през по-голямата част от времето, когато състезанието е на боливийска земя. Последният преди почивката, шести етап, включва 313 км специален етап от общо 760 км.

OFF-ROAD ГАМАТА НА HONDA >>