Напълно новият SUV от C-сегмент предлага перфектната комбинация от изискан стил, практичност и удоволствие от управлението

Представяме ви ZR-V – напълно нов хибриден SUV на Honda! По размери се нарежда между HR-V и CR-V. Висок е 1620 мм (с 59 мм по-нисък от CR-V), широк – 1840 мм (с 50 мм повече HR-V) и е дълъг 4568 мм при колесна база 2657 мм.

Насочен е към младите купувачи, които търсят стилен, мощен и забавен за шофиране автомобил. Под елегантния му стилен външен вид се крие пълната хибридна технология на Honda, която споделя ДНК с многократно награждавания Civic e:HEV. Оптимизиран за ZR-V, ефективният, но мощен 2,0-литров четирицилиндров двигател с директно впръскване и цикъл на Аткинсън работи съвместно с два електромотора, за да осигури мощно, отзивчиво ускорение и въртящ момент, достоен за 3,0-литров силов агрегат. Максимумът на въртящия момент на електромотора е 315 Нм, а мощността му е 135 кВт (184 к.с.). С тези данни е гарантирано ускоряване от 0 до 100 км/ч за 7,8 сек. Въпреки динамичните си качества ZR-V отделя едва 130 г/км вредни емисии от СО2 и изразходва едва 5,7 л/100 км гориво в комбиниран режим по Световния хармонизиран стандарт WLTP.

Подобрена хибридна система

Хибридната задвижваща система сменя режимите (електрически, хибриден и ДВГ) неусетно за шофьора. В градска среда в повечето случаи е актуален електрическият при нулеви вредни емисии и разход. Необходимо ли е ускоряване, се активира хибридният режим, при който се съчетават усилията на 2,0-литровия бензинов двигател с мощност 143 к.с. и по-мощния електромотор. Непрестанното рекупериране на спирачната енергия също допринася за икономичното шофиране.

2023 Honda ZR-V e:HEV Advance

Благодарение на високата устойчивост на коляновия вал и вторичния балансиращ вал вибрациите на двигателя са сведени до минимум, независимо от скоростта и това е едно от сериозните подобрения спрямо предишното поколение на системата e:HEV. От селектора шофьорът може да избира между четири стила на управление – нормален, спортен, екологичен и такъв за сняг.

Новото поколение на вече по-компактния и по-лек интелигенет захранващ блок на Honda (IPU) е разположено под багажното пространство. Подобрен е спрямо предишната генерация на хибридната система и блокът за управление на захранването (PCU), сместен под капака, за се спести от пространството в ZR-V. Благодарение на двата нови блока в системата електромоторът вече е способен да поема по-голямо натоварване и по този начин е осигурен и по-дълъг пробег с него.

Олекотеното, но твърдо шаси е вдъхновено от платформите на Civic и на CR-V. То е проектирано да осигури динамични характеристики, обикновено свързвани със спортните хечбеци.

Многораменното задно окачване и оптимизираните втулки осигуряват комфортно, но динамично шофиране.

Със своят целеустремен силует, заоблени повърхности и с дръзкия дизайн на предната си част ZR-V има силно присъствие на пътя. Тесните фарове и стилната гланцирана черна решетка създават изтънчена естетика.

Всеки панел и компонент е оптимизиран за подпомагане на видимостта и подобряване на аеродинамичните характеристики.

Компактният пакет на ZR-V осигурява изключителни пространство, практичност и комфорт. В автомобила ще открием огромен набор от ниши и джобове за съхранение на вещи. Задното багажно пространство включва товарна преграда, прибиращ се капак за пакети и място за съхранение под пода, което повишава възможностите на ZR-V при превоз на товари до 1291 литра.

Водещото в класа интериорно оборудване на SUV е допълнително от впечатляващи нива на комфорт и удобство. Висококачествените меки на допир материали са съчетани със стилно осветление в купето, за да бъде постигната първокласна атмосфера. В допълнение към многото точки за зареждане на мобилни устройства и най-новата HMI технология, шофьорът и пътниците остават свързани с външния свят чрез голям 9-инчов сензорен екран в центъра на горния панел на таблото.

Върхова безопасност

ZR-V разполага с общо 10 въздушни възглавници, сред които и централна. Както и всички останали модели на японската марка, безопасността е издигната до съвършенство чрез най-новото издание на набора от технологии, обединени под името Honda Sensing. Системата за предотвратяването на напускането пътното платно вече е част от стандартното обзавеждане. Допълнена е от тази за спазване на пътната лента, която сама коригира волана в случай, че автомобилът не е позициониран както трябва.

Най-новото попълнение при Honda Sensing е асистентът при задръстване, който снема част от напрежението от шофьора при движение с ниска скорост в наситен градски трафик.

Наскоро подобрената система за разпознаване на пътни знаци вече автоматично разпознава над 90% от тях и ги показва чрез пиктограма на разположения зад волана интерфейс за шофьора.

Honda ZR-V ще се предлага в нива на оборудване Еlegance, Sport и Advance, само с предно предаване и с автоматична трансмисия. Sport и Advance са с двойни спортни ауспуси. Спортната версия се отличава от другите две по дизайна на радиаторната си решетка, който е тип „пчелна пита“.

Продажбите на модела ще започнат поетапно на различните пазари от края на 2023 г.