В Барселона завършиха първите тестове на тимовете от Формула 1. Там отборът на McLaren Honda представи новия си болид МР4-31, който е с редица подобрения. В Барселона стана ясно, че спортният шеф на Honda за проекта във Формула 1 Ясухиса Арай, в края на февруари ще бъзе заменен от Юсуке Хасегава.

През 2016 г. надеждите са за доста по-добро представяне на колата. Решението за Арай е било взето по време на среща на Борда на директорите на Honda в Япония.Освен идването на Хасегава като шеф бе одобрена по-широка структура на персонала. Останалите отговорности в моторспорта на Арай ще бъдат поети от отдела по Научноизследователска дейност и шефът на компанията в Сакура Кенджи Оцу. Арай засега ще остане на позицията си, за да бъде съветник по време на периода на предаване на длъжността. 

Колата на McLaren – MP4-31 не е променена много и изглежда по-скоро еволюция на миналогодишния болид. Големите подобрения се очакват в задвижващата система на Honda. Промените по болида са: допълнително скъсен нос; входната част на S-Duct-a под носа е уголемена, за да мине повече въздух към по-горните повърхности, преодолявайки стръмния наклон на носа; рамената на управляващия механизъм са монтирани пред горните носачи; горното задно рамо на носача е поставено много по-ниско.

McLaren се върна към стандартната геометрия на окачването за тази година. Освен това е ревизирана скоростната кутия и са променени точките на захващане на окачването към нейния корпус. Honda са поставили две допълнителни тръби под основната изпускателна тръба според новите правила.