Заводският отбор на Honda започна с успех новия шампионат в сериите WorldSBK. На пистата Филип Айлънд в Австралия Михаел ван дер Марк бе на подиума и в двете състезания. Шампионът в WorldSBK Джонатан Риа започна по отличен начин защитата на титлата през 2016 г., като спечели и двете състезания и направи първия дубъл от 2011 г., когато и двата старта спечели Карлос Чека.  Риа обаче спечели първия съботен старт в историята на шампионата.

Риа водеше през по-голямата част от първото състезание, след като изпревари съотборника си Том Сайкс. Претендент за победата бе и Час Дейвис, който водеше битка с Михаел ван дер Марк. Преди това Летящият холандец успя да се справи с Давиде Джулиано, за да заеме 3-а позиция. В челото се движеше и новакът в сериите и втори пилот на Honda Ники Хейдън. После обаче той изостана и се класира на 9-о място. Това бе 4-и подиум на Ван дер Марк във втория му сезон в сериите.

Риа спечели и второто състезание, но сега втори бе Михаел ван дер Марк с Honda. Съотборникът на холандеца – Ники Хейдън, бе на път да ознаменува дебюта си в Супербайк с подиум. Пилотът от Кентъки за първи път кара с гумите на Pirelli и постигна конкурентни времена за обиколка. Давиде Джулиано обаче го дебнеше в последните няколко завоя, атакува американеца и го изпревари, като му отне третото място. Легендата на MotoGP остана 4-и. Преди това Джулиано бе втори, но не можа да издържи на натиска на Михаел ван дер Марк.

Следващият старт на WorldSBK е в Бурирам, в Северен Тайланд, където миналата година дубъл направи Риа.