Пилотът на Oracle Red Bull Racing Макс Верстапен отново е световен шампион във Формула 1 при пилотите. Той спечели 18-ти кръг на сезон 2022 за Гран при на Япония, на пистата Сузука. Верстапен спечели състезанието и титлата за втора поредна година, четири кръга преди края на шампионата.

Макс Верстапен победи в съкратено заради дъжда състезание на пистата Сузука, коsто е собственост на Honda. Затова след финала той благодари и на Honda. Те са разработили задвижващите системи за колата на екипа, които са под марката  Oracle.

Затова пилотът от Монако бе наказан с 5 секунди и той стана 3-и. Втори се качи на подиума Серхио Перес. Така драматичната промяна в точките означава, че Верстапен се отправя към Гран при на САЩ и последните четири състезания за сезона, с неоспорима преднина пред Перес и Льоклер и със световната титла.

Макс Верстапен: „Това е лудост! Да спечелиш тук в Япония е наистина специално, чувствам се наистина горд, че успяхме да го направим тук, на пистата на Honda. Когато преминах финала, не знаех, че съм световен шампион, имаше много объркване, но ми се стори доста смешно. Първото първенство беше много емоционално и този път се чувства много различно. Усеща се още по-красиво заради сезона, който имахме.

Работата в екипа беше нереална, ние продължихме да настояваме, продължихме да вярваме и продължихме да подобряваме колата. Като отбор направихме много малко грешки. Не можеш да бъдеш перфектен, но в повечето състезания бяхме близо до това.

Съвместната работа с Honda беше невероятна и, разбира се, много благодаря на екипа. Тук, на пистата, във фабриката и на всички, които са допринесли за задвижващата система на Red Bull. Всички работят безпроблемно и имат огромно количество мотивация. Чеко Перес беше невероятен съотборник. Сега пълният фокус е върху Шампионата на конструкторите. Да видим какво можем да направим в Остин.“