Героите на последният кръг от сериите  Indycar са двама. Уил Пауър и Алекс Палу. На легендарната писта Лагуна Сека в Монтерей, Калифорния първият сложи короната, а вторият с кола Chip Ganassi Racing Honda спечели победата в последния кръг за сезон 2022 Firestone Grand Prix.

Пауър оцеля при различните стратегии за гуми и предизвикателствата от своите съперници. Той стана 3-и, но това му беше достатъчно да спечели втория си шампионат след 2014 г.

41-годишният австралиец Уил Пауър спечели само едно състезание този сезон. Но пък 12 пъти бе в топ 5 от общо 17 състезания. Това е с три повече от всеки друг пилот.

Алекс Палу, с колата на NTT DATA Chip Ganassi Racing Honda, сложи край на царуването си като шампион от сериите за 2021 г. с първата си победа за сезона. Той доминира в състезанието, като победи Джоузеф Нюгардън с 30.3812 сек. Това е най-голямата разлика за победа този сезон с повече от 24 секунди.

Победата дойде въпреки наказанието от шест точки на стартовата решетка за неодобрена смяна на двигателя след квалификацията в събота. Това измести Палу от пето на 11-о място на стартовата решетка. Той обаче за първи път поведе в обиколка 16 и почти веднага се оказа доминиращият пилот. Водеше 67 от 95-те обиколки в състезание, забавено само с три жълти периода.

Разликата на испанеца Палу спрямо второто място Пауър беше 8.6287 секунди в обиколка 50. Палу обаче рязко отстъпи през втората половина на състезанието, тъй като съперниците му имаха различни стратегии за гуми. До обиколка 62 разликата на Палу пред Пауър беше 20 секунди.

Нюгардън започна страхотен рейд към второто място и дори не пожали съотборника се Пауър, който спечели бонус точка за първата позиция. Нюгардън започна 25-и от 26 коли, след като излезе извън пистата по време на квалификациите. Но не отстъпи до финала, дори когато изпревари съотборника си Пауър с плашеща скорост в предизвикателния комплекс от завои „Тирбушон“ (Corkscrew).

Нюгардън нямаше шанс да хване Палу, който вече беше в различна стратосфера. Той взе седем секунди аванс само четири тура след рестартирането в обиколка 41. Първите три автомобила задържаха мястото си до края на състезанието, запечатвайки титлата за Пауър.

Шесткратният шампион от сериите Скот Диксън с Chip Ganassi Racing Honda се класира на трето място  в шампионата, на 39 точки зад Пауър, след 12-ото си място в Лагуна Сека.

Победителят от Индианаполис 500 Маркус Ериксон завърши най-добрия си сезон в сериите 6-и. Пилотът на Chip Ganassi Racing Honda стана 9-и в последния старт.

Кристиан Лундгард с PeopleReady Honda спечели титлата Новак на годината с петото си място в общото класиране. Лундгаард завърши с разлика от 18 точки пред Давид Малукас, който в Лагуна Сека бе 13-и с HMD Honda.