Repsol и Honda Racing Corporation (HRC) за първи път обединиха сили през 1995 г. в исторически съюз в света на спорта, съчетаващ страст, технологии и постоянно търсене на иновации.

През тези 28 години отборът на Repsol Honda се превърна в еталон в света на моторните спортове. Особено в световния шампионат MotoGP. Това е успешна история, изпълнена с иновации, талант и работа в екип. Това е в отговор на непрекъснатите предизвикателства да останат на върха, сезон след сезон.

Последните няколко сезона бяха по-малко успешни за отбора на Repsol Honda, въпреки че послужиха като основа за напредък в подготовката за бъдещето. В този контекст, Repsol и HRC подновяват сътрудничеството си за още два сезона, до 31 декември 2024 г. Тогава ще бъде отбелязана 30-ата годишнина от техния съюз. Целта от 2023 г. нататък е ясна – отборът отново да бъде сред най-добрите в MotoGP.

Основното предизвикателство за отбора на Repsol Honda ще бъде да отговори на ангажимента, поет от Dorna, FIM и IRTA да превърнат шампионата в по-устойчив спорт. Това значи да се намали въглеродния отпечатък чрез приемане на възобновяеми горива в MotoGP.

По-конкретно, през 2024 г. 40% от горивото ще трябва да бъде с неизкопаем произход, а през 2027 г. 100%.

Repsol Honda работи от известно време, за да ръководи тази устойчива трансформация. Това става чрез изследване и развитие на възобновяеми горива за конкуренция от най-високо ниво. Трябва да се  осигури максимална производителност и най-добри нива на енергийна ефективност, като в същото време минимизира емисиите на CO2.

Тези постижения използват знанията на Repsol, които произвеждат биогорива от устойчиви растителни масла, биомаса, селскостопански и горски остатъци или използвани готварски масла, наред с други източници. Биогоривата, заедно със синтетичните горива, са устойчив вариант. Те представляват едно от основните решения за намаляване на емисиите за целия транспорт. Особено в сектори като авиацията, морския транспорт и тежкия автомобилен транспорт, които нямат жизнеспособна електрическа алтернатива.

През първата половина на 2023 г. Repsol ще стартира първия усъвършенстван завод за биогорива в Испания, в град Картахена. Той ще произвежда 250 000 тона съвременни биогорива от отпадъци.

Отборът на Repsol Honda има 183 победи и 15 световни титли в световния шампионат по мотоциклетизъм.

Повече от половината от световните титли във висшия клас, са спечелени от 1995 г. насам от отбора. В допълнение, сътрудничеството между Repsol и Honda доведе до десет световни титли при отборите, от създаването на трофея през 2002 г.

Освен това бяха постигнати рекордните 454 класирания на подиума в класовете 500 кубика и MotoGP, благодарение на пилоти като Мик Дуан, Алекс Кривие, Валентино Роси, Ники Хейдън, Кейси Стоунър, Дани Педроса и Марк Маркес.