Кайл Смит от екипа на CIA Landlord Insurance Honda спечели състезанието в клас Суперспорт (WSSP) на холандската писта Ассен. Той бе асистиран на подиума от Джино Риа и световния шампион Кенан Софоглу.

Студеният вятър, който се раздуха на пистата преди старта не попречи на Софоглу да направи добър старт, а след него бе пилотът на Honda Джей. Пи. Джейкъбсън, които изпревариха стартиралия от първа позиция Ранди Круменахер. Жул Клузел пък започна борба за да влезе в топ 10 отново, след като направи лош старт. Тогава обаче се изля порой и бе показан червен флаг.

Джейкъбсън катастрофира и започна да бута своята Honda до бокса, за да види дали може мотора да се оправи за рестарта. Пилотите отново се наредиха на старта в реда, в който бяха при показването на червения флаг. Джейкъбсън бе на първа позиция, но той и Клузел не направиха добър старт. В същото време Круменахер и Софоглу внимателно поеха по трасето, следвани от Джино Риа, а  Джейкъбсън и Смит започнаха битка за подиума.

Круменахер излезе от пистата на последния шикан и това го лиши от място на подиума. Джейкъбсън загуби контрол над мотоциклета си в коварните условия на трасето. Битката в последната обиколка бе между двамата британци Кайл Смит и Джино Риа, а след тях бе Софоглу. Смит пресече финала с 0.8 сек. пред Риа и спечели победата, а Софоглу стана 3-и, като добави нови точки в актива се.

Четвърти остана Круменахер, следван от Алекс Балдолини, 6-и бе украинецът Иля Михалчик, а на 7-а позиция се класира Аиртон Бадовини от екипа на Lorini с Honda CBR600RR.