Тони Боу изглежда се стяга за 10-а световна титла по трайал на открито. Той направи поредно забележително представяне в Гран При на Белгия. Пилотът на Repsol Honda бе от „zerotohero“ (от нулата до герой) по трасето, като разкри своите шампионски възможности. Съотборниците му ТакахисаФуджинами и ХаймеБусто не можаха да се качат на подиума.

Малкото белгийско селце Комблен-о-Пон е домакин на 11-ия кръг от Гран При с общо 15 старта в календара. Надпреварата бе само в една дата, а Тони Боу взе 8-ата си победа за сезона като преодоля напоеното от дъжд трасе, както го стори и преди две години. Дългото трасе не се отличава с много технични секции, което принудиха някои състезатели да дадат повече газ и да направят грешки.

Тони Боу взе нещата в свои ръце, след като направи лош старт. В първата обиколка той изостана, след като рязко движение предизвика болка в още неизлекуваната травма в рамото му. Боу преодоля болката и в края на първата обиколка бе 4-и, а в следващите бе още по-бързи и изпревари всички състезатели пред себе си, за да победи с 10 т. преднина втория в класирането Адам Рага. С този успех Боу увеличи преднината си в класирането на 23 точки пред Рага.

Такахиса Фуджинами пристигна в Коломбен-о-Пон, след като спечели предишния кръг в Лордес, Франция. Японецът се целеше в 3-ото място и нещата започнаха добре за него след старта, но падане в 3-ата обиколка го принуди да кара за завършване и той успя да финишира 5-и. Той обаче е 3-и във временното класиране.