Новите мотоциклети Honda CRF450R и CRF250R за 2016 г. бяха представени по време на поредния кръг от световния шампионат по мотокрос MXGP за Гран При на Италия. Машините бяха показани от пилотите на Team HRC – Готие Полен и Евгений Бобришев в MXGP, а също и от двамата от Honda Gariboldi – Тим Гайсер и Хорхе Сарагоса в МХ2.

Заедно с тях при представянето бяха генералният мениджър на HRC за MXGP Роджър Харви и офрoуд мениджърът на Honda Motor Europe Дейви Дюсилаер. Световното първенство по мотокрос бе точният домакин на премиерата, тъй като сериините производствени модели имат много в своето технологично развитие от заводските състезателни машини, които са се доказали на трасето. Моторите за 2016 г. притежават допълнителни технически достижения в двата ключови модела в гамата CRF на Honda. Тази гама е доста богата, като се започне от предназначения за малки момчета и лесен за управление CRF50F, чак до машината, спечелила много етапи в рали Дакар – CRF450 RALLY.
Новостите в CRF450R са в подобреното окачване, в амортисьорите и кормилната геометрия. При по-малкия като кубатура CRF250R също има промени в окачването, но има по-висока мощност в горната част на оборотите и по-висок въртящ момент, които са разработени заедно с HRC. Двете машини бяха показани пред публика на трасето в Маджиора, а ще имат втора премиера и на следващия старт от MXGP в Тойшентал, Германия.
Пилотът на Team HRC MXGP Готие Полен казва: „Имах стандартен CRF450R за 2015 г. у дома за езда, който наистина ми хареса. Но когато го смених за модел 2016, бях наистина щастлив. Аз пробвах няколко пъти мотора и той работи страхотно. Моторът за 2015 г. е добър, но за 2016-а е още по-добър.

Тим Гайсер от екипа на Honda Gariboldi в MX2, който два дни след това спечели Гран При на Италия на трасето в Маджиора, коментира: „Страхотно е да се вземе новият CRF250R. Миналата година той беше добър мотор, но с работата, свършена по двигателя и окачването на мотоциклета за 2016 г., той става още по-добър. Аз работя толкова много с Honda и HRC за моите състезателни мотоциклети и съм много щастлив, че байковете на клиентите също така ще получат някои от елементите, които успяхме да развием и подобрим.“