След като Алекс Роси с Dallara Honda спечели при дебюта си юбилейното състезание №100 – „500 мили на Индианаполис“, в следващите стартове от сериите Индикар пилотите, които използват двигатели Honda в своите болиди, не слизат от подиума в сериите.

В Детройт Райън Хънтър-Рей финишира 3-и. Това е вторият му подиум за 2016 г. На уличното трасе в Бел Айл Парк Райън Хънтър-Рей постига трето място. Шампионът на Инди 500 за 2104 г. бе 3-и и на откриването на сезона в Санкт Петербург, Флорида. Райън използва стратегия с два стопа, докато победителят Уил Пауър бе с 3. Новобранецът КонърДейли от екипа на DaleCoyneRacing Honda, стана 6-и, след като бе втори ден преди това. Марко Андрети бе 9-и и за първи път този сезон финишира в топ 10, докато Такема Сато, оцелял като по чудо от карамбола с автомобили в първата обиколка, стана 10-и. След него бе Греъм Рейхъл, а 12-и стана победителят от Индианаполис 500, Александър Роси.

Два дни проливни дъждове принудиха организаторите на надпреварата Firestone 600 в Тексас да я спрат на седемдесет и първата обиколка. Те отложиха състезанието за събота, 27 август. До показването на червен флаг на надпреварата, първите три места бяха заети от пилоти на Honda – Джеймс Хинчклиф от екипа на SchmidtPetersonMotorsports Honda, Райън Хънтър-Рей от AndrettiAutosport Honda и Михаил Алешин. Състезанието бе отложено, тъй като в сериите не се правят състезания на овал, когато вали на дъжд. Надпреварата на TexasMotorSpeedway – Firestone 600 трябнаше да бъде в събота вечерта, но заради дъжда бе отложена за другия ден – неделя на обяд. След старта поведе заелият първа позиция Карлос Муньос, а Хънтър-Рей веднага стана 3-и. На 30-ата обиколка поведе Хинчклиф, а на 42-ата Конър Дейли загуби контрол на колата си в завой 4 и катастрофира след контакт с Джоузеф Нюгардън, който получи контузии след удара. На 70-ата обиколка заваля дъжд и състезанието бе спряно.

Греъм Рейхъл завърши 3-и на следващия старт – историческата надпревара Роуд Америка. Състезанието се завърна в календара след 8 години отсъствие – за първи път след 2007 г. Хънтър-Рей пък финишира 4-и на пистата на Илкарт Лейк с дължина 4 мили. Рейхълстартира 6-и и започна да се придвижва напред в надпреварата от 50 обиколки. Той се бореше за позиция на подиума с дузина пилоти пред него. Конър Дейли отново нямаше късмет, завъртя се, излезе от трасето на завой 1 и се удари в предпазната ограда. Състезанието бе спряно, а при рестарта със зелен флаг Рейхъл бе 4-и, но по-късно с майсторска атака изпревари Симон Пажено и зае 3-ото място, което запази в 6-те обиколки до финала. По същото време Хънтър-Рей тръгна от 7-а позиция, изпревари Чарли Кимбал, ЕлиоКастроневес и Пажено, за да финишира 4-и. За 4-и път тази година той е в топ 5. Карлос Муньос също влезе в топ 10 за Honda.