Новият прототип Civic Type R бе представен официално на автомобилния салон в Париж и с него Honda подсказва как ще изглежда серийният модел, чиято премиера е предвидена за 2017 г. 

Разработен на базата на по-ниските и широки пропорции на новото поколение на хечбека Civic, Type R Prototype е придобил още „по-мускулести“ очертания, които ще доведат и до повече динамика. Каросерията е решена в изключителен цвят с ефект на полиран алуминий, чиито отблясъци са уникални за шоукара.

Агресивната броня в предната част е подчертана от олекотен карбонов сплитер, акцентиран от червена линия. Допълнителните въздуховоди добавят широчина към бронята, а диамантената мрежа ги прави още по-релефни.

Легендарната червена 'H' емблема, типична за Type R моделите е разположена над въздухоотвор с нов дизайн. Върху капака се намира още един нов въздухозаборник с трапецовидна форма. Опушените лещи на LED светлините, индикаторите и допълнителните странични мигачи придават на Type R Prototype още по-агресивно излъчване.

Карбонови „пристилки“ вървят по продължението на цялата колесна база между 20-инчовите лети джанти в цвят пияно-лак с червени акценти. Силно раздути калници подслоняват новите внушителни колела с високоскоростни гуми.

Допълнителен карбонов дифузер минава под по-широката задна броня и обрамчва трите напълно функционални ауспуха. Централният от тях е с по-малък диаметър, и е подчертан с ярък червен металик. Задната част на прототипа завършва с наистина огромно задно крило.

Следващото поколение на Civic Type R е проектирано по същата програма като цялото семейство Civic от десета генерация и носи същото ДНК. Производството на серийния наследник на парижкия прототип Type R започва от следващата година в завода на Honda в Суиндън, Великобритания, а европейските продажби – от втората половина на 2017 г.

Honda ще изнася Type R в целия свят, включително САЩ, като това ще е първият модел от гамата със специалната червена емблема, който марката ще предлага в Северна Америка.