Марк Маркес направи решителна крачка към световната титла в MotoGP, след като спечели Гран при на Арагон. 4 кръга преди края на сезона пилотът на Repsol Honda има 52 т. аванс пред Валентино Роси и изглежда само чудо може да му отнеме короната. На испанската писта Марекс се справи със силната конкуренция на миналогодишния първенец Хорхе Лоренсо и на Роси, които останаха 2-и и 3-и след здрава битка помежду си в последните обиколки.

Маркест стартира от първа позиция и при стартирането поведе, но бе изпреварен от Винялес и Лоренсо. Роси бе 4-и. В края на първата обиколка Маркес изпревари Лоренсо и излезе 2-и. А на следващия тур на същото място пилотът на Repsol Honda мина пред Винялес и поведе. В 3-ата обаче Марекс направи сериозна грешка и се срина на 5-а позиция. Така отново начело излезе Маверик, пред Лоренсо и Роси. Доктора се справи с Маркес и зае 2-ата позиция, докато Марк мина пред Довоциозо и стана 4-и. Алеикс Еспаргаро също изпревари Довициозо.

Отпред Роси притисна Винялес, а Маркес изпревари Лоренсо. След 2 обиколки Валентино направи успешна атака и поведе. До финала оставаха 15 обиколки. Малко след това Винялес допусна грешка в първия завой и загуби позиция от Маркес, а след това и от Лоренсо. Постепенно Маркес доближи Роси и лесно го изпревари 11 обиколки пред финала и веднага натрупа аванс.

Роси загуби скорост в края и бе настигнат и изпреварен и от Лоренсо. Зад тях Винялес допусна нова грешка и изостана. Доктора обаче не се предаде и остана близо до съотборника си, като в предпоследната обиколка опита и атака, но излезе от пистата и трябваше да се задоволи с 3-ото място. Отпред Маркес нямаше проблеми и спечели. В битката за 5-ото място Кал Кръчлоу от сателитния LCR Honda успя да се пребори с Дани Педроса – другия заводски мотор на Repsol Honda и Алеикс Еспаргаро.