В Гран При на Япония този уикенд, пилотът на Repsol Honda Марк Маркес има първата от 4-те си възможности да спечели титлата за 2016 г.  в MotoGP. След като миналата година Маркес бе 3-и, сега звездата на Honda може да спечели третата си титла във висшия клас. 

Това ще бъде и 5-ата му шампионска титла за последните 7 години. Той спечели короната в 125 куб. см през 2010 г. и в Moto2 през 2012 г. Маркес спечели втората си шампионска титла на Мотеги през 2014 г., но най сериозните му конкуренти, които могат да му попречат да празнува в неделя и да не сложи короната, са двамата от Movistar Yamaha – Валентино Роси и Хорхе Лоренсо. 23-годишният Маркес сега води с 52 т. на Роси и с 66 на Лоренсо. За да стане шампион в Япония му трябва преднина от 76 т. пред най-близкия му конкурент. По-реалистичната цел за Маркес е да празнува титла а пистата Филип Айлънд в Австралия на 23 октомври.

Каква е тайната на успеха на Маркес? Той обяснява: „Получавал съм много съвети, но в крайна сметка най-важното е да се сработиш с мотоциклета и с екипа си. Защото, ако не ги познаваш, не можеш да бъдеш бърз и да постигаш целите си. Трябва да бъда щастлив и доволен, като се концентрирам само върху работата в нашия бокс. Не мисля за другите състезатели и другите отбори."
Маркес спечели четири от 14-те състезания през този сезон, докато Роси има две, а Лоренсо – 3. Лоренсо в момента е единственият испански пилот, който спечели три титли във висшия клас.