Марк Маркес от екипа на Repsol Honda бе най-бърз в последния ден от тестовете на пистата Филип Айлънд в Австралия. Испанецът постигна 1:29,158. За трите дни официални предсезонни  изпитания, най-бърз остана Маверик Винялес.

Последната сесия в Австралия бе изпълнена с инциденти – общо 13, като 11 пилоти паднаха на пистата.  Филип Айлънд  предостави в последния ден най-добрите условия за тестове на пилотите от трите дни. За първи път пилотите веднага излязоха на пистата, а още в първите си обиколки 7 от тях разбиха бариерата от 1:30 мин. за обиколка. В средата на деня заваля пак дъжд, а пилотите се прибраха в боксовете. След това обаче, Тито Рабат и Алейш Еспаргаро катастрофираха за втори път, последвани от Брадли Смит и Кал Кръчлоус LCR Honda на завой 4 – фибата Honda. Червен флаг бе показан един час преди финала, след като Данило Петручи претърпя инцидент на завой 8. Италианецът счупи дясната си ръка и бе закаран в болница в Мелбърн. Световният шампион Хорхе Лоренсо катастрофира на 10-и завой, а лошият късмет не подмина и най-бързия пилот – Марк Маркес също падна на фибата Honda (4-и завой).

Така най-бърз бе Маркес от екипа на Repsol Honda, който изпревари с 0.141 сек. Маверик Винялес. Карл Кръчлоу се нареди 3-и с последната си 58-а обиколка от сесията. Едно от най-изненадващите постижения за деня бе от Хектор Барбера, който стана 4-и с 1:29.361, а съотборникът му Лорис Баз  стана 6-и, като между тях се вклини Валентино Роси – на 0,277 сек. от Маркес. На 7-о място бе Дани Педроса, като даде най-доброто си време в средата на деня. Той изпревари Пол Еспаргаро и Хорхе Лоренсо, а топ 10 оформи Андреа Довициозо – на 0.702 сек. от Маркес.

Благодарение на времето си от четвъртък – 1:29.131, Маверик Винялес оглави класирането за тестовете и си тръгна като най-бързия пилот от Австралия. След него е заводският пилот на Honda Марк Маркес, а 18 минути преди края на последния ден, 3-и стана пилотът на LCR Honda Кал Кръчлоу с време 1:29,348. Въпреки трудния трети ден, шампионът Лоренсо си тръгва от Филип Айлънд 4-и, но само на 4 хилядни пред Хектор Барбера.

Пилотите и отборите ще се върнат на пистата на 2 март за третата, последна тестова сесия преди началото на сезона. Тя ще бъде в Катар, на Лосаил.