Исторически уикенд Civic Type R на планинското състезание Крейгантлет

Honda Civic Type R постави нов рекорд в класа си и стана първата стандартна серийна кола, която спечели точки в 69-годишната история на британския планински автомобилен шампионат Avon Tyres/TTC Group MSA.  

Спонсориран от Primo Insurance, шотландският журналист Дейвид Финли, който наскоро създаде онлайн списанието за автомобили RoofSideUp, пилотираше Civic Type R към успеха, като подобри с повече от секунда рекорда в класа и отвори нова страница в историята на моторспорта. Той спечели 5 т. с Honda Civic Type R, като завърши 9-и в общото генерално класиране, като измина разстоянието от 0,83 миля само за 54.69 сек., с повече от секунда по-бързо от предишния рекорд.

Планинското Крейгантлет като скоростна надпревара е организирано от Автомобилния клуб на Ълстър, като първото е проведено през 1913 г. Това е единственото състезание в Северна Ирландия, което е кръг от британския шампионат за планинско изкачване, чието начало започва от 1947 г.

 Honda Civic Type R е британско производство и създадена като „състезателна кола за пътя“. Автомобилът се задвижва от най-екстремния и високоефективен двигател, който някога е правен за Type R. Директното впръсква на бензиновия турбодвигател 2,0 VTEC TURBO, осигурява мощност, въртящ момент и  представяне, ненадминати досега в сегмента на хечбек автомобилите. Пиковата мощност е 310 к. с.при 6500 об/мин. и максимален въртящ момент от 400 Нм при 2500 об/мин., които са по-големи от всеки предишен модел на Honda Civic Type R.

Пилотът Дейвид Финли коментира:. "знаех, че колата ще бъде бърза, но нямах представа колко точно. Ако бих направил в Крейгантлет време от 57 сек., щях да съм щастлив. Затова, когато постигнах 54 сек. бе голяма изненада. Рекордното изкачване не бе перфектно в някои аспекти и определено има възможност да по-добро време. Аз съм карал много коли на планински изкачвания и досега съм чувствал Civic като кола, която е най-близо до постигането на тази цел. Слогана на Honda „Състезателен автомобил за пътя“ може да изглежда оптимистичен от маркетингова гледна точка, но след този уикенд мога да потвърдя, че това е точно така.“

Фил Уеб – шеф на автомобили Honda UK, коментира: "Сегашната Civic Type R е на път да се превърне в един от най-успешните състезателни коли, които някога сме имали. След като Гордън Шедън взе победата в британския шампионат за туристически автомобили (ВТСС) през миналата година, сега създадохме история в планинското Крейгантлет този уикенд. "