Кристиан Лундгаард победи в Honda Indy Toronto, като комбинира високата скорост с успешна стратегия за първата в кариерата си победа в сериите Indycar и стана първият датски пилот, спечелил състезание от Indycar  сериите.

21-годишният датчанин Лундгараард с Vivid Clear Rx Honda финишира с 11,7893 секунди пред лидера в шампионата Алекс Палу с Journie Rewards Honda. Колтън Херта с Gainbridge Honda завърши трети и постигна най-доброто си класиране за сезона.

Новата победа за тима дойде на трасето с 11 завоя и дължина 1786 мили в Торонто. Това беше първата за Rahal Letterman Lanigan Racing, откакто Такума Сато спечели Индианаполис 500 преди три години. Последната на отбора на превърналите се във  временна писта улици на града бе през юни 2017 г.

Четвърти се класира шесткратният шампион Скот Диксън (PNC Bank Chip Ganassi Racing Honda).  Така Honda окупира не само подиума, но и първите четири места на спонсорираното от компанията състезание в Торонто.

Решаващият ход дойде в 61-ата обиколка от общо 85 в състезанието  в най-големия град на Канада. Лундгаард и Палу се дуелираха рамо до рамо за второ място зад лидера Диксън. Те имаха различна горивна стратегия. Тогава Лундгаард завърши атаката над Палу в завой 3.

Диксън направи последния си питстоп в следващата обиколка, предавайки лидерството на Лундгаард. Датчанинът не губи време да изпъне краката си на педала на газта под слънчевото небе в Торонто. Той отвори преднина от 3.1503 секунди до обиколка 65.

Лундгаард продължи да трупа аванс през последните обиколки и стигна до финала първи, като водеше в 54 от 85-те обиколки. Така драмата в битката за последните позиции на подиума беше между Палу, Херта и действащия шампион от серията Уил Пауър.

Трима пилоти се състезаваха по сложната, неравна улична писта за 19 от последните 20 обиколки. Стремежът на Палу да остане втори беше особено впечатляващ. Той караше последните 39 обиколки със спукан конус на носа и предно крило, изкривено от контакт със стената в инцидент, включващ също Кайл Къркууд и Елио Кастроневес в обиколка 46.

Херта не можа да намери начин да преодолее Палу и „контузената“ му кола през заключителния период. Шансът на Пауър да завърши на подиума приключи, когато той беше принуден да влезе в бокса точно преди началото на последната обиколка, за да не остане без гориво.