Хуан Бареда от екипа на Honda Monster Energy спечели 7-ия маратонски етап от рали Дакар 2018 от Ла Пас до Уюни с дължина 425 км. Той изпревари с 2:51 мин. Адриан ван Беверен, който отново поведе в класирането, а 3-и на 8 мин. от лидера остана досегашният водач в генералното подреждане Кевин Бенавидес, също от тима на Honda Monster Energy. Сега ван Беверен е на 3:14 мин. пред Бенавидес, а Бареда излезе на 3-а позиция, на 4:45 мин. След него са Матиас Валкнер и Тоби Прайс, а първите 8 пилоти са събрани в 20 мин.

Втората част на Дакар, след почивката в Ла Пас, започна както се очакваше – с дъжд в боливийските планини. Специалните етапи ще се увеличават както в дължината на пробега, така и в надморската височина, която е на средно ниво 3500 метра, в трите етапа по територията на Трансандин.

Мотоциклетистите в 7-ия етап трябваше да се справят с първия от двата маратонски етапа в това издание на Дакар. След почивката, керванът се премести от столицата на Боливия в нов бивак, разположен в Уюни, където ездачите пристигнаха подгизнали от студения дъжд, който ги валя на връзката от Ла Пас до Оруро. Това отбеляза началото на специалния етап, който завърши във военните казарми на Уюни, където ездачите прекараха нощта. В този етап на маратона, външната помощ на механици е забранена, като само пилотите могат да извършват поддръжка или каквито и да са необходимите ремонти на мотоциклетите. Специалният етап, с бързи и кални трасета комбинирани в офроуд сред пясъци и камъни, изискваха много физически усилия и технически познания. Това са умения за езда, с които трябва мотоциклетът да се удържи да не потъне в пясъците или да не се срине по каменистите склонове на планината. В края на етапа имаше много пресичане на реки, за допълнителна степен на трудност.

Хуан Бареда наложи бясно темпо по калните пътища и бе най-бързият пилот за деня. В последната част на състезанието испанецът падна тежко и контузи коляното си, но въпреки това успя да завърши етапa с още една победа, третата в този Дакар 2018 и 22-ра му в историята на състезанието. Така Бареда стана 3-и в генералното класиране, на 4:45 мин. от лидера.

Добър бе денят и за Кевин Бенавидес, който се задържа на третата позиция, от която започна тази сутрин. Независимо че бе изместен от лидерското място, аржентинецът запазва възможностите си да спечели, тъй като е само на 3:14 мин. от лидера Адриан Ван Беверен.

Американецът Рики Брабек и чилийския пилот Хосе Игнасио Корнехо завършиха без да поемат твърде много рискове. Брабек се върна в топ 10, а Корнехо е 24-и. Мишел Метж пристигна в бивака с огромно закъснение, заради проблем със задното колело и напусна състезанието.
Втората част от маратона ще приключи в Тупиза, където след специален етап от 498 км и връзка от 87 км, състезателите отново ще могат да получат помощ от своите механици.