Аржентинецът Кевин Бенавидес от екипа на  Monster Energy Honda е новият лидер в 40-ото издание на рали Дакар. Така машините Honda CRF450 RALLY продължават чудесното си представяне в надпреварата. Той завърши втори в един от най-тежките етапи в тазгодишното рали. На финала в Ла Пас, Боливия, той бе на 30 секунди от французина Антони Мео, постигнал първата си етапна победа в Дакар.

Днес е почивният ден на надпреварата в столицата на Боливия Ла Пас. Но вчерашният специален етап бе ужасяващ и дори първата му част бе съкратена, тъй като организаторите счетоха, че е опасна за състезание. Пилотите преминаха от Перу в Боливия към живописното езеро Титикака, най-високото над морското равнище. Закъсалите в дъжда и снега по планинските проходи сервизни и обслужващи транспортни средства задръстиха пътя към Ла Пас. Въпреки това хиляди фенове излязоха край трасето, за да поздравят колоната.

Хуан Бареда бе първият пилот по трасето, което бе хлъзгаво и наводнено и това предизвика редица падания сред топпилотите. Дори Бареда падна в огромна локва, но за щастие мина без тежки последствия и само се намокри до кости. След като мотоциклетът и дрехите му бяха почистени, той се върна на трасето. Той остана 9-и на 3:30 мин. от победителя Антони Мео.

Лидерът в отбора Monster Energy Honda, Кевин Бенавидес, също се озова на земята, но не пострада особено много и стана втори, с което оглави класирането с 1:57 мин. пред Адриен ван Беверен. Денят бе труден за Мишел Метж, Рики Брабек и Хосе Игнасио Корнихо. Те останаха на трасето, но натрупаха закъснения. Метж бе 10-и, докато другите двама пилоти станаха съответно 19-и и 24-и.  

Днес в Ла Пас ще бъде ден за отдих на пилотите, които ще получат възможност за „презареждане на батериите“, докато се подготвят за втората седмица на състезанието. Механиците ще направят преглед на машините Honda CRF450 RALLY, за да ги подготвят за 7-ия маратонски етап.