Уникалното самобалансиращо се устройство за придвижване на Honda- UNI-CUB,  може да бъде доразвито. С това Honda предизвиква разработчиците, участващи в хакатон (hackathon) или маратон по програмиране в Shape: An AT & T Tech Expo в Сан Франциско. С него марката обяви „хакатон” (от hack и marathon – събитие, по време на което програмисти, дизайнери и проджект мениджъри обединяват усилия, за да разрешат общ проблем) в рамките на изложението.

Honda предизвиква компютърните гении да участват в разработването на нов софтуер за UNI-CUB, който би разширил обсега му на действие.  Сега устройството позволява на водача да контролира скоростта и движението, докато седи на него, с преместване на центъра на тежестта на тялото си.  Програмистите ще използват специална версия на UNI-CUB, модифицирана с Robot Operating System на Honda, съвместима с API (програмния интерфейс за приложения). Софтуерните специалисти имат възможност да създадат софтуер, с който UNI-CUB ще може да бъде управляван от разстояние, чрез смартфон или други устройства, което предвижда по-нататъшно разширяване на функционалността на устройството.

За хактона специалистите имат на разположение само 24 часа, за да приложат своите идеи за UNI-CUB. Участват 20 отбора, които ще представят своите предложения пред специален съдийски състав. 

Технологията на UNI-CUB е част от разработките на компанията в областта на роботиката, където е включен и небезизвестният хуманоид ASIMO. UNI-CUB участва и във видео-клип на алтернативната рок-банда OK! Go for the song "I Won't Let You Down: http://iwontletyoudown.com/#