Във втората сесия от свободните тренировки настъпи драма за Дани Педроса от Repsol Honda, който катастрофира. Сесията започна спокойно, но завърши с поредица катастрофи в последните минути.

Първата драма бе за другият пилот на тима на Repsol Honda – Марк Маркес, който се хлъзна на завой 10. Той и мотоциклетът са ОК, но испанецът пропусна шанса да направи нова най-бърза обиколка и затова остана 4-и в крайното класиране. След това неговият съотборник в Repsol Honda – Дани Педроса, падна след невероятен хайсайд на завой 11. Този инцидент бе последван веднага от друг – на Юджийн Лавърти от екипа на Pull&Bear Aspar Team на завой 6. Драмата с паданията завърши друг пилот на Honda – Джак Милър (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), който също се хлъзна с машината си. Лавърти и Педроса бяха закарани в медицинския център, за преглед след двата инцидента. Педроса бе диагностициран от лекарите със счупена дясна ключица. Това е още една контузия и лош късмет за 3-кратния световен шампион Педроса, който започна сезон 2016 г. трудно, след като през 2015 г. се опази от операции.

Така световният шампион Хорхе Лоренсо, който има победи тук през 2009, 2013 и 2014 г., бе най-бързият пилот за деня. Той постигна 1:45,151, но много близо зад него бяха останалите пилоти. Андреа Довициозо направи добър първи ден и остана на 0,053 сек. Италианецът бе на първа позиция през 2014 г. на тази писта. Маверик Винялес имаше лоша първа сесия в тренировките, като излезе от пистата, но във втората бе сред най-бързите и завърши деня 3-и  в комбинираните времена, като изостана на 0,097 сек. Лидерът в шампионата Маркес след грешката си остана 4-и, а Кал Кръчлоу (LCR Honda) имаше добър първи ден и стана 5-и.