Развойният екип на Honda постигна времето от 7 минути 44:881 сек. на „Зеления ад“

Honda Civic Type R продължава да жъне успехи и с новото си поколение. Горещият хечбек за пореден път завоюва титлата за най-бърз автомобил с предно предаване в света на прословутата 20,8-километрова писта „Нюрбургринг-Нордшлайфе“. На 24 март членове на развойния екип на модела постигнаха времето от 7 минути 44:881 сек. на „Зеления ад“, въпреки увеличената му през 2019 г. дължина.

Двигателят на Type R е 2,0-литров, 4-цилиндров, с турбокомпресор и развива максимална мощност от 329 к.с., а максималният въртящ момент е 420 Нм. Куплиран е с обновена 6-степенна механична предавателна кутия. Автомобилът спринтира от 0 до 100 км/ч за 5,4 сек и постига максимална скорост от 275 км/ч. Водачът ще може да разчита на три основни режима на работа – Comfort, Sport и +R, а също и на изцяло нов с възможност за персонализация Individual Mode. Има възможност и на записи от бордовата Honda LogR система.

Новият изключително аеродинамичен дизайн на екстериора също допринася за рекордното време на обиколката. Наклонът на високия заден спойлер и елементите под пода генерират завидна притискаща към пътя сила.

Удължената с 35 мм спрямо предишното поколение на Type R колесна база и задното многоточково окачване са комбинирани с изключително широка задна следа, за да бъде подобрена стабилността при звой, като всичко това е усъвършенствано с многократни тестове на германските магистрали и на „Нюрбургринг“.

“Civic Type R бе разработен с идеята за ‘Ultimate Sport 2.0’, за да се получи върхов спортен модел с предно предаване, предизвикващ увереност и въодушевление в сърцата на шофьорите“, споделя Хидеки Какинума, главен ръководител на проекта Civic Type R.

“Шест години след предишното поколение постигнахме нови измерения в еволюцията на Type R и вложената в него страст. Надяваме се, че онези, които вече притежават последното издание на Civic Type R, както и тези, които се надяват скоро да станат собственици на такъв, наистина ще го оценят и обикнат“, заключава той.