Civic e:HEV от единадесета генерация е оборудван с най-съвременната и подобрена версия на технологията за безопасност Honda SENSING™, вкл. и звукови сензори и предна широкообхватна камера.

Новите структурни компоненти, вградени в шасито и каросерията на автомобила подобряват защитата му при челен, заден и страничен удар. Единадесет въздушни възглавници, в това число и новата централна отпред допълват тези подобрения. Новият Civic остава един от най-безопасните автомобили в класа си и това е в унисон със стремежа на Honda да постигне нулева смъртност при ПТП с участието на МПС от марката до 2050 г.

Наскоро моделът бе отличен с максимална 5-звездна оценка за безопасност в поредното издание на тестовете на на независимата организация Euro NCAP. За да отговорят на все по-строгите ѝ изисквания относно защита на възрастните пътници, инженерите на Honda са въвели в каросерията на Civic редица структурни укрепления. Това включва допълнителна здравина на предните врати и калниците над задните колела, което допринася за за представянето при страничен удар. Към тях трябва да добавим подпори по цялата широчина на автомобила.

Стандартното оборудване включва 11 въздушни възглавници, сред които и такива за коленете на пътника и шофьора отпред, както и странични въздушни възглавници за всички. За първи път в модела е въведена и централна, която пази от евентуален сблъсък между шофьора и пътника отпред при страничен удар.

 

Автомобилът се представи отлично и на теста за защита на деца благодарение на интегрираните монтажни точки ISOFIX за предпазно столче.

Единадесетата генерация на Civic е безопасна и за пешеходци благодарение на новия дизайн на предната си броня, снабдена с предпазни плочи на гредата си. Освен това тя абсорбира енергията при удар, като по този начин се намалява рискът от фрактури в областта на краката и коленните връзки. Защитата за пешеходци е усилена и от прилагането на деформируем капак с релефна енергопоглъщаща мембранна подплата под горния слой в случай, че пешеходецът удари главата си. Това драстично намалява риска от сериозно нараняване.

Honda SENSING

Технологиите за пасивна безопасност на новия Civic са допълнени от подобрения набор от системи и асистенти за активна, обединени под името Honda SENSING™. Това включва звукови сензори, които използват съответните вълни, за да открият обекти, изработени от неметали, най-вече такива като стъкла и стени. Звуковите датчици работят с много по-висока прецизност до милиметър спрямо използваните в предишните генерации на автомобила.

Новият Civic е оборудван и с по-широкообхватна 100-градусова камера, която подобрява способността на автомобила да разпознава пътна маркировка, бордюри, мотоциклетисти, велосипедисти и др. Освен всичко това Honda Sensing е с високоскоростен процесорен чип, който подобрява откриването, функционирането и контрола на системите. Това означава по-ранно идентифициране на обектите, вкл. и пешеходци при тъмнина или неблагоприятно светлинно замърсяване.

В комплекта от системи Honda SENSING е включена и подобрената за сигнализация при опасност от челен удар. Този асистент е проектиран така, че да открива наличието на автомобили пред нашия и да известява за опасност със звуков, визуален и тактилен сигнал при приближаването на съответния обект с прекалено висока скорост. Ако шофьорът не реагира, се активира спирачната система за предотвратяване на ПТП, която автоматично прилага лек натиск върху спирачките, за да намали вероятността или сериозността на челния удар. В случай, че системата усети неизбежна катастрофа, автомобилът ще спре рязко

С новата си максимална оценка от 5 звезди новият Honda Civic се присъедини към другите отличници от актуалната моделна гама на марката, а именно – CR-V и Jazz.