На днешният ден преди 111 години в японското селце Комио, префектура Шидзуока, в бедно семейство на ковач е роден Соичиро Хонда. Зад легендата „Хонда“ стои личност, чиито талант и философия са синоним на възход, а търговската марка и създателят й сякаш се сливат в един мит – мит на мечтите.

През 1946-а година икономиката на Япония е в колапс. Империята е в руини. Ситуацията е аналогична и за населението. Г-жа Сачи Хонда знае, че семейството й зависи от нея. Особено 5-годишният й син. Всеки ден тя обикаля да търси храна за детето си в родния си град Хамамацу и всеки ден тя се завръща крайно изтощена. Нейното превозно средство тогава е един стар и разнебитен велосипед.

Японците казват, че мечтите и реалността са неразривно свързани. Но за г-н Хонда те не са бягство от реалността, а желание да я промени към по-добро завинаги. Той току-що е продал бизнеса си – фабрика за сегменти – и умува с какво да се захване и да продължи напред.

С малко изобретателност г-н Хонда превръща малката си идея в голяма, като монтира непотребен двубутален 50-кубиков армейски генератор на семейния велосипед, добавя бутилката за вода на Сачи и така се получава моторизирано двуколесно, чудесен подарък, който ще улесни всекидневието на съпругата му. Нарича го “Bata Bata Bike” заради звука, който е издавал двигателят, докато тя карала моторизирания велосипед.

Така без сам да осъзнава, г-н Хонда създава първата Honda в историята, довела по-късно до появата на 2-тактовия 50-кубиков двигател Honda Type A.

Времената са изключително тежки за следвоенна Япония. Но благодарение на обичта на един предан съпруг, старо шише за топла вода и малко въображение, за едно семейство те стават по-леки. А и се ражда нова компания – Honda Technical Research Institute, където се произвеждат и разработват двигатели с вътрешно горене и сегменти за машини.

Така стигаме до 24 септември 1948 г., когато е положено началото на Honda Motor Co., Ltd. Капиталът е 1 млн. йени. Заедно с президента Соичиро Хонда, служителите са едва 34 на брой. Въпреки това усещането и ликуването от основаването на компанията е нещо наистина несравнимо.

Соичиро Хонда притежава над 150 регистрирани патента, през 1988 г. той става първият японец, приет в залата на славата в Американския автомобилен музей.

Оттегля се от създадената от него компания на 67-годишна възраст през 1973 г., смятайки, че Honda трябва да запази младежкия си дух. Запазва си само титлата "главен съветник" и след пенсионирането си, г-н Хонда се посвещава на обществена дейност.

Умира от чернодробна недостатъчност на 5 август 1991 г. в Токийска болница. Но остава завинаги в историята не само с марката, която е създал. А и с философията на мечтите…

ЦИФРИ И ФАКТИ НАКРАТКО

 • 1936      Първото състезание на Соичиро Хонда в “All-Japan Rally”
 • 1937      Първата компания на С. Хонда “Tokai Seikai Heavy Industry” (TSHI)
 • 1942-1945           С. Хонда продава (TSHI) на “Toyota Motor”
 • 1946      С. Хонда създава Honda Technical Research Institute (HTRI).
 • 1947      Излиза първият продукт на С. Хонда – A-TYPE, двигател с мощност ½ к.с., монтиран на велосипеди
 • 1948      С. Хонда заедно с Такео Фуджисава основават Honda Motor Co – излиза 90-кубиковият B-TYPE
 • 1949      Първият мотоциклет на “Honda Motor Co” ”D-TYPE”, наричан още “The Dream”, с двутактов двигател
 • 1963      Първото участие на Honda във Формула 1
 • 1964      Излиза спортният автомобил S600 roadster и мотоциклетите С95 и СВ160
 • 1965      Първата победа в Гран при на Мексико
 • 1972      Дебют на модела Civic

ИЗ ФИЛОСОФИЯТА НА Г-Н ХОНДА

"Когато всеки служител работи за личното си щастите, тогава и компанията е в разцвет. Причината, поради която не правя разлика между мениджърския състав и обикновените работници, е защото не искам да класифицирам хората според дипломите им“, казва философът Соичиро. 

„Колкото повече растях и остарявах, толкова по-големи ставаха мечтите ми. Животът според мен е безсмислен без мечти, така че ще продължа до смъртта си да давам най-доброто от себе си, за да постигам целите си. Човек винаги трябва да преследва мечтите си.“