Макс Верстапен от отбора на Red Bull Honda спечели последния старт за сезона във Формула 1 за Голямата награда на Абу Даби на пистата “Яс Марина”.

Макс поведе колоната от първа позиция и излезе извън обхвата на DRS, преди да отвори удобна преднина. Алекс Албон стартира пети и също така задържа мястото си в началните обиколки. След това в 6-ата обиколка изпревари Ландо Норис, за да заеме 4-о място и подгони двамата пилоти на Mercedes пред него.

Даниил Квят се задържа на седмо място в началото, докато Пиер Гасли загуби една позиция. В първия стинт Даниил се хлъзна и мина зад своя съотборник в Scuderia AlphaTauri Honda. Кола за сигурност излезе след 11 обиколки. Причината бе Серхио Перес, който отпадна заради механичен проблем.

Това определи хода на останалата част от състезанието и позволи на всичките ни четирима пилоти да направят пит-стоп за твърди гуми, като по този начин останаха на пистата до края. Макс бе начело със сериозна преднина и задържа най-бързата обиколка до финала, когато Даниел Рикардо, който караше с алтернативна стратегия, подобри постижението му.

Така Макс Верстанеп записа първа позиция и победи, като водеше във всяка обиколка, за да доминира във финалната надпревара за сезона. След като се отдръпна малко от челната тройка, Алекс се погрижи добре за гумите си, съхрани ги, за да се върне към пилотите на Mercedes в последния етап на състезанието. Той пресече финала само на 1,5 секунди зад Люис Хамилтън.

Пиер Гасли трябваше да се бори в трафика след ранното спиране в питстопа. Мина пред Шарл Льоклер с лекота, преди да направи впечатляваща атака на Ланс Строл за спирането за завой 11. Той се изкачваше в зоната на точките. Мина и пред Себастиан Фетел, за да спечели четири точки на осмо място. По подобен начин Даниил Квят бе оставен извън точките заради ранните спирания. Той просто пропусна за вземе точки и стана 11-ия.

 

 

Завършваме годината с три победи – две за Aston Martin Red Bull Racing и една за AlphaTauri, и още 11 подиума. Завършихме на второ място в шампионата на конструкторите с Red Bull. Другият ни тим – AlphaTauri взе най-много точки досега, откакто започна като Toro Rosso през 2006 г. Ние също бяхме единственият производител на двигатели, който не взе никакви наказателни точки, свързани със захранващия блок с никой от нашите четирима пилоти този сезон.