• Honda Civic Type R постигна забележително време за обиколка от сериен автомобил с предно задвижване на пистата Маунт Панорама в Батхърст, Австралия.
  • Световният шампион във Формула 1 Дженсън Бътън направи рекорд от 2:35.207 мин. за обиколка на невероятната писта със стандартен, заводска спецификация Civic Type R с обикновени гуми и без модификации
  • Вдъхновен от предизвикателството в Европа 2018, „Type R Challenge 2019“ в Австралия ще демонстрира потенциала и брилянтно поведение на всички писти от горещия хечбек Civic Type R

Вдъхновено от „Type R Challenge 2018“, което бе на легендарни европейски състезателни писти, Honda Civic Type R постигна уникално време за обиколка от автомобил с две задвижващи колела. Постижението със серийния автомобил бе на  забележителната писта Маунт Панорама (Mount Panorama) в Батхърст, Австралия.

Колата бе карана от шампиона във Формула 1 за 2009 г., носителят на короната в сериите Super GT и посланик на Honda Дженсън Бътън. Автомобилът бе заводска спецификация Civic Type R и постигна рекорд от 2:35.207 мин. за една обиколка по най-голямото състезателно трасе в Австралия.

Маунт Панорама е най-известна като домакин на състезание Батхърст 1000, което се провежда през октомври. Пистата е невероятно предизвикателство както за пилота, така и за машината. Това е на практика улично трасе, тъй като се използва за обществен път 350 дни от годината, когато не се провеждат състезания. Сегашната дължина е 6.213 км с 23 завоя и 174 м денивелация между най-ниската и най-високата точка. Освен това има и наклони 1:6 или повече от 16%.

Бътън държи неофициалния рекорд за обиколка на Маунт Панорама с уникалното време за обиколка 1: 48.8 с колата от Формула 1. Постави го през 2011 г. като част от специално събитие за популяризиране на Гран При на Австралия. Така че той бе подходящият пилот, който може да постигне рекордно време със Civic Type R.
Тайм атаката на Батхърст е вдъхновена от програмата „Type R Challenge 2018“, в която екип от пилоти – звезди на Honda подобряваха рекордите за сериен автомобил със задвижване на предните колела на няколко легендарни европейски писти. Стандартният сериен Honda Civic  Type R с обикновени шосейни гуми подобри предишния рекорд, поставен от последното поколение Civic Type R.

За първи път Type R Challenge излиза извън Европа. Маунт Панорама е една от най-големите състезателни писти в света. Тя беше идеалното място да се покаже най-новия Civic Type R в целия си блясък.
Бътън беше част от петия и последен етап от планираната серия от рекорди за обиколка в Европа през 2018 г . Неговата обиколка 2:10.19 мин. на пистата Хунгароринг , където е Гран При в Унгария е нов рекорд. Той бе на същото трасе, където Бътън с печели първата си Гран При в кариерата с Honda през 2006 г.

„Когато карате на Маунт Панорама, всичко е невероятно. В горната част на планината Type R е толкова бърз, че след като влязох в ритъм и свикнах със скоростта, която можеш да постигнеш, беше наистина много забавно – каза Дженсън Бътън, след като се завърнал от последната си тайм атака. –  Honda Civic Type R наистина е перфектната кола за предизвикателството за постигането на рекордни времена. И това е 100% обикновена, кола за пътя, която е слязла директно от производствената линия. Така че да се направи обиколка от 2:35 минути е направо фантастично. Дойдохме тук, за да се забавляваме и да видим какво може да направи този невероятен автомобил по емблематичната писта. Той се справи много добре – определено е вълнуващ автомобил за ентусиастите.“
Най-новият Civic Type R е създаден, за да осигури най-доброто представяне при шофиране в сегмента на „горещите хечове“.  Той запазва наследството на висококачествен хечбек от семейството на Honda. Съчетава експертно настроена динамика на шасито със задвижване на предните колела с агресивен дизайн и фина аеродинамика. Той предлага несравнима комбинация от кола за всекидневна употреба и динамичен автомобил за пистата, който е признат и оценен от критиците и експертите от всички сектори на автомобилните медии, както в Австралия, така и по целия свят.