Пилотът на Honda Тим Гайсер спечели в Гран При на Холандия на пясъчното трасе в Ассен. Той отново взе червения плакет за лидер в шампионата в клас МХ2. Словенецът спечели първия и бе втори във втория манш на трасето с дължина 1520 м на Катедралата на мотоспорта, както наричат Ассен.

В първото състезание след Гайсер бяха латвиецът Паулс Йонас, който е претендент за титлата и белгиецът Жулиен Лиебер. Във втория спечели Макс Ансти, следван от Гайсер и швейцарецът Джеръми Суиър. Сега Гайсер води с 13 т. пред Йонас. Втори в Ассен стана Макс Ансти, а трети бе Бренд ван Доник. Тим Гайсер е лидер в шампионата с 518 т., следван от Йонас с 505 и Ансти с 474.

Нашият пилот Петър Петров спечели 16 точки в Гран При на Холандия. Той стартира 20-и, но в първия манш имаше проблеми. Двигателят му блокира и прекрати участието си. Във втория обаче завърши 5-и и взе 16 т. Сега той е 10-и във временното класиране с 301 т. Това е най-големият брой точки, които нашият пилот  е спечелил, откакто кара в световния шампионат.

В кралския клас MXGP победата бе за Шон Симпсън. Той спечели първия манш пред двамата пилоти на Honda и Готие Полен и Евгений Бобришев, а във втория бе 3-и. Лидерът в класирането Ромен Февър стана 5-и в първия манш, но бе най-бърз във втория. След победителя Февър във второто състезание се наредиха холандецът Глен Голденхоф със Suzuki и Симпсън. На следващите две места бяха Полен и Бобришев. Така лидер в класирането продължава да бъде Февър с 638 т., следван от двете звезди на Honda  Полен с 536 т.и Бобришев с 499 т.