Малайзиецът Хайрул Идам Пави с Honda спечели Гран При на Германия на наводнената от силния дъжд писта Заксенринг. На подиума му асистираха Андреа Локатели с КТМ и Енеа Бастианини с Honda.

Час преди старта пилоти и шефове на тимове, на ФИМ, DORNA и IRTA и запазиха минута мълчание в знак на почит към жертвите в Ница. Дъждът заваля около час преди началото на състезанието, а за самия старт сякаш се усили и  по и без това наводнената писта потекоха реки. Поведе стартиралият от първа позиция Енеа Бастианини от екипа на Gresini Racing Moto3 Honda. В челната група бряха още Бо Бендшнайдер(Red Bull KTM Ajo), Локатели от екипа на Leoprd Racing, като в първите три обиколки те си размениха местата. След това обаче лидер стана Пави (Honda Team Asia), средван от съотборника си Хироки Оно.

Пистата беше все още мокра, но Пави и Оно успяха да се откъснат напред. Оно бе готов за хайсайд, но успя да овладее мотоциклета. Е, той все пак падна три обиколки по-късно. Всъщност паданията бяха цял сериал, който започна с Хуан Мир, следван от Хуанфран Гевара, Брад Биндер, Хорхе Мартин, Андреа Миньо, Адам Нородин, Николо Булега.

В същото време Пави се откъсна напред и авансът му пред втория – Локатели – достигна до внушителните 15 сек. Така малайзиецът бе недостижим и спечели втора победа в дебютния си сезон след този в Аржентина. Пави бе най-бърз и на warm up сесията, а в състезанието тръгна от 20-о място, за да стигне до победата. Локатели и Бастианини допълниха подиума.

Четвърти стана Якуб Корнфеил с Honda, следван от Фабрицио ди Джанантонио от екипа на Gresini Racing Moto3 Honda. На 6-о място се класира пилотът на Peugeot Джон Макфий. Това е най-доброто класиране на британеца за този сезон. Топ 10 допълниха Хорхе Наваро, Брад Биндер, Жул Данило и Франческо Баная.

Вв временното класиране води Биндер със 159 т., следван от Хорхе Нваро със 112 и Романо Фенати с 93.  Победителят Пави е на 10-о място с 54 т.