Дани Педроса от екипа на Repsol Honda спечели втора победа от три състезания. Той триумфира в Гран При на Малайзия на пистата Сепанг. Втори стана Хорхе Лоренсо, а трети – съотборника му и лидер в класирането Валентино Роси. Разликата между него и Лоренсо сега е само 7 точки  – 312: 305.

Надпреварата бе помрачена от недостойното поведение на Валентино Роси. При дуела си с Марк Маркес за третото място, след като двамата се изпреварваха в продължение на две обиколки, Росибе от вътрешната страна на 14-ия завой и по идеалната линия, буквално изрита изпреварващия го от външната страна Марк Маркес. Маркес падна, а Роси продължи, за да завърши 3-и. 

Дани Педроса спечели своята 51-а победа и 28-а във висшия клас, като стартира от първа позиция и беше лидер от първата до последната обиколка. Брилянтния си успех Дани постигна пред 82 000 зрители. Зад него обаче вреше и кипеше.  Втори в началото тръгна Марк Маркес и двете машини на Honda водеха колоната, а 3-и излезе Валентино Роси. Лоренсо изостана и бе блокиран от Андреа Довициозо и Андреа Яноне. Той обаче бързо се освободи от тях и се вдигна на щурм, като изпревари и Валентино Роси на първия завой на втората обиколка, за да заеме 3-ата позиция. На третата обиколка Маркес отвори повече 15-ия завой и Лоренсо мина на второ място.

В същото време Маркес бе настигнат и от Роси. Двамата започнаха страхотен дуел. Роси виждаше в Маркес човека, който иска да помогне на Лоренсо да спечели титлата. Двамата се изпреварваха на всеки завой, за да се стигне до сензационния момент на 10-ия завой на 7-ата обиколка, когато Роси изпревари Маркес, но на 11-ия и 12-ия испанецът си върна позицията. Роси влезе отвътре на 13-ия завой, а Маркес го отвори и атакува от външната страна на 14-ия, където Роси направи контакт със съперника си. Всъщност на повторението се видя, че протегна левия си крак и избута Маркес, който падна, продължи, но се прибра в бокса. Роси пък стана 3-и.  Дирекцията на състезанието разследва инцидента след финала и наказа по соломоновски Роси с 3 наказателни точки към лиценза, а на последния старт във Валенсия ще стартира последен.  Педроса спечели втората си победа за сезона, а Лоренсо – 4-и пореден подиум и 11-ия си за сезона, а трети финишира Роси.

Брадли Смит постигна отличен резултат – 4-о място, като стартира 9-и. Той направи страхотна битка със сънародника си Кал Кръчлоу (LCR Honda) и стана най-добре представилия се сателитен пилот. Кал направи грешка на 15-ия завой 9 обиколки преди края и стана 5-и. Това е най-добрия му резултат след Каталуня. Отличен бе и резултатът на Данило Петручи, който стана 6-и. Това е най-доброто му постижение в MotoGP.