Марк Маркес (Repsol Honda) спечели победата на мократа писта „Мизано Марко Симончели“ за Гран при на Сан Марино. Той успя да отнеме първото място от Данило Петручи (Octo Pramac Racing), който бе лидер на колоната почти през цялото състезание. Трети стана Андреа Довициозо. Маркес вече е лидер в класирането със 199 т. Толкова има и Довициозо, двамата са с по четири победи, но Маркес има повече втори места – 3 срещу едно за италианеца.

След старта колоната поведе Хорхе Лоренсо, следван от Маркес, Довициозо и стартиралия от първа позиция Маверик Винялес. Тези пилоти обаче бяха заплашени от летящия Данило Петручи. Италианецът предприе невероятен щурм, като първо изпревари Винялес, а след това като на шега „глътна“ Довициозо и Маркес. Италианецът се залепи зад Лоренсо. След тази група бе Кал Кръчлоу (LCR Honda), който падна и продължи. Веднага след падането му, с хайсайд на мократа писта катастрофира и Лоренсо. Той обаче не можа да продължи надпреварата. Така лидер стана Петручи, а Маркес и Довициозо започнаха да го преследват. Зад тях битка за 4-ото място започнаха Винялес и Джак Милър (EG 0,0 Marc VDS) с Honda. В този дуел се включи и стартиралия с уайлдкард Микеле Пиро, който изпревари Милър.

В последните обиколки Маркес догони Петручи и очевидно подготвяше атака. Малко по-назад, за грешки на двамата пред него дебнеше Довициозо. Две обиколки преди финала, Маркес започна да притиска Петручи и даде ясна индикация, че ще го атакува. Това стана след излизането от последния завой, на старт-финалната прави, когато двамата влязоха в последна обиколка. Маркес имаше доста по-висока скорост от Петручи, задмина го и в следващите два завоя, а и до края, успя да задържи първото място, за да вземе четвъртата си победа за сезона. В последния тур шампионът направи и най-бързата обиколка – 1:47,069. За Петручи това бе трети подиум за този сезон и 4-и в кариерата му. Той остана на 1,1 от Маркес. За Довициозо това бе първи подиум в Мизано, а битката за титлата му с Маркес продължава с равен старт. В компанията, имаща шансове за титлата, продължават да бъдат още третият в класирането Винялес със 183 т., Валентино Роси, който заради това, че си счупи крак, не стартира в това състезание – със 157 и Дани Педроса със 150 т.