Марк Маркес (Repsol Honda Team) бе най-бърз в първите свободни тренировки на пистата в Бърно за Гран при на Чехия. Лидерът в шампионата сложи нови гуми и подобри времето от предишното си излизане, като измести от там световния шампион Хорхе Лоренсо.

Преди това, на първата свободна тренировка най-бърз беше Андреа Яноне.   Италианецът постигна първата си победа миналата неделя в Гран При на Австрия, след тази на Кейси Стоунър на Филип Айлънд през 2010 г. Маниакът, както го наричат имаше проблем с първия си мотоциклет и се наложи да се прибере в бокса за другия. Така във втория стинт той излезе начело в последните няколко минути. Той постигна 1:56,189, като измести от първо и второ място двамата съотборници Валентино Роси и Хорхе Лоренсо.

Във втората сесия Маркес постигна по-добро време – 1:55,840. В последните няколко секунди Яноне отново направи отлична обиколка и изостана от Маркес с 0,104 сек. и измести Лоренсо на 3-а позиция, като разликата бе само 33 хилядни. Яноне и съотборникът му Довициозо, който стана 6-и, се целят отново в победата. Лоренсо остана на 0,137 сек. Маркес.

На 4-о място се нареди Хектор Барбера, като изпревари 9-кратния световен шампион Валентино Роси с 5. Седми, след Довициозо е Алеиш Еспаргаро, който на Red Bull Ring си счупи пръста. След него на 8-о място се нареди Брадли Смит, а топ 10 допълниха Маверик Винялес и Дани Педроса.