Пилотите на Repsol Honda – Марк Маркес и Дани Педроса, стъпиха на подиума в Гран При на Каталуня. С второто си място Маркес отново е лидер в шампионата със 125 т. Валентино Роси спечели блестяща победа в променената писта Каталуня. Това е втори успех за 9-кратния световен шампион  и 7-и на тази писта.

Маркес стартира от първа позиция за първи път в домашното си състезание, но още на старта лидерството му бе отнето от Хорхе Лоренсо. След него бяха Маркес, Дани Педроса, Андреа Яноне и Андреа Довициозо, Валентино Роси и Маверик Винялес. Доктора и Винялес изпревариха двата мотора на Ducati, след това Валентино атакува и с лекота изпревари Дани Педроса, после Марк Маркес и дори съотборника си Хорхе Лоренсо, който водеше в състезанието. Така Доктора поведе. В същото време и Маркес, и Педроса изпревариха Лоренсо. Маркес започна да настига Роси. Зад тях Яноне започна да притиска Лоренсо. Настигна го на 17-ата обиколка и подготвяше атака. Той спря твърде късно на завой 10 и се блъсна в Лоренсо. Двамата паднаха и не можаха да продължат.  

Отпред Роси и Маркес започнаха битката, която стана още по-оспорвана в последните  обиколки. Три тура преди края на първия завой Маркес изпревари Роси и поведе. Бе лидер обаче само една обиколка, тъй като на същото място на следващия тур Доктора си върна позицията. Двамата започнаха ново преследване, но Маркес явно се отказа от битката, пък и гумите му вече бяха износени. Дани Педроса направи подиума на Honda двоен. Това е втори подиум на Дани за този сезон.  Шести завърши сателитния пилот на Honda Кал Кръчлоу (LCR Honda).

Сега в шампионата има нов лидер – Марк Маркес, който е със 125 т., с 10 повече от Лоренсо. Хорхе остана без точки в Барселона. Трети в класирането е Роси със 103 т. На подиума Роси, Маркес и Педроса бяха в черни фланелки с номера и инициалите на Луис Салом и надпис отпред „Завинаги в сърцата ни“. Всеки когато вземаше купата, поглеждаше към небето… Така бе отдадена почит към паметта на загиналия испански пилот.