Испанецът Жоан Мир (Leopard Racing) с Honda спечели Гран При на Катар на пистата Лосаил и стана първият победител за сезон 2017. Той триумфира в клас Moto3, където надпреварата по традиция бе изключително оспорвана. На подиума му асистираха Джон Макфий (British Talent Team) и Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3), двамата също с Honda. Така подиумът бе изцяло окупиран от машините на японската марка.

От първа позиция за първи път в кариерата си стартира Мартин, на базата на свободните тренировки, тъй като квалификацията бе отменена заради силния дъжд. Още на втората обиколка той беше изпреварен от Мир. След тях се движеха Андреа Миньо (SKY Racing Team VR46) и Николо Антонели (Red Bull KTM Ajo). След като Мир и Мартин няколко пъти си размениха местата, към тях се присъедини Макфий, който стартира извън топ 10, но също поведе на 12-ата и бе лидер за известно време. След това го замени Хуанфран Гевара (RBA BOE Racing), който обаче падна 6 обиколки преди края. В челото бе и Бо Беррншнайдер (Red Bull KTM Ajo), но той падна, успя да продължи и завърши последен. Лидерската група догони и Романо Фенати (Marinelli Rivacold Snipers), който също оглави колоната със своят Honda. В края на надпреварата същото направи и Арон Канет (Estrella Galicia 0,0).

В последната обиколка битката бе между Мир, Макфий, Мартин, Арон Канет, и ветеранът Фенати. С перфектната тактика Мир успя да спечели победата – втора в кариерата му, като изпревари с 0,135 сек. Макфий, а на 0,218 бе Мартин. На следващите места се подредиха Канет и  Фенати, също с Honda. Така от първо до 5-о място в класирането бяха все машини на нашата марка. Топ 10 оформиха Миньо, Антонели, Фабио ди Джанантонио (Del Conca Gresini Moto3) с Honda, Маркос Рамирес (Platinum Bay Real Estate) и Адам Нородин (SIC Racing Team) също с Honda, които бяха на „влакчето“ в челото, и водиха оспорвана битка за подиума в последните обиколки. Първите 8 в класа се събраха в по-малко от 9 десети от секундата.