Хорхе Наваро (Estrella Galicia 0,0) с Honda спечели първа победа в кариерата си в Гран При на Каталуня. На подиума му асистираха Брад Биндер и Енеа Бастианини.

Преди старта на състезанието бе отдадена почит към паметта на Луис Салом, който загина в петък по време на тренировките в Moto2. На подиума нямаше и шампанско, а на пресконференцията след състезанието всички бяха с черни фланелки.

Надпреварата в Moto3 бе поредният трилър. Лидерът в шампионата Биндер бе на първа позиция за втори път и се целеше в 4-а поредна победа за сезона. В напрегнатото състезание обаче Хорхе Наваро направи чудесно тактическо състезание, като успя да си проправи път напред. Той бе начело в първата обиколка, но  направи грешка на завой 7, и стана 5-и. На 15-ата обиколка направи страхотен щурм към челото, а в последните турове отвори малка преднина пред основната група и преследвачите не можаха да го настигнат. Така той спечели първата си победа у дома с преднина от 0.564 сек. пред Брад Биндер.

Биндер направи прекрасен старт и водеше в първия завой както бе и в Муджело преди две седмици. На 10-ата обиколка вече се оформи лидерската група от 8 пилоти, които се бореха за победата. Пет тура преди края най-сериозния опонент на Биндер – Габриел Родриго (RBA Racing Team) загуби контрол над предницата на своя мотоциклет и падна. Биндер изостана и на последната обиколка бе 4-и, като изглеждаше, че няма да бъде на подиума. Той обаче направи страхотна атака в началото на последната обиколка и стана втори. Така Биндер загуби само 5 точки в Барселона и си тръгва с 44 преднина. На това състезание Енеа Бастианини (Gresini Racing Moto3) с Honda отбеляза завръщането си на подиума. Това е най-доброто му класиране в Барселона. Той започна атака на мястото на стълбичката още в средата на състезанието и успя да го направи по перфектен начин.

Сред първите пет бе и Романо Фенати (SKY Racing Team VR46), който имаше проблеми, но успя да стане 4-и, влезе в топ 5, а на 8-иата обиколка дори изгрлеждаше, че ще стъпи на подиума, но остана назад и финишира пред съотборника си Николо Булега, като го изпревари в класически екшън за Moto3  на последната обиколка. Шести стана Арон Канет (Estrella Galicia 0,0) с Honda.