Арон Канет (Estrella Galicia 0,0) с Honda спечели първата си победа в Гран При в домашното си състезание на пистата Херес в Испания. Той бе най-бърз от тримата пилоти с Honda, които се бориха до последния завой, за да окупират подиума. Тъкмо в последния завой Канет задмина победителя от Тексас Романо Фенати (Marinello Rivacold Snipers) и лидера в шампионата Хуан Мир (Leopard Racing). Канет от 3-и стана първи на последния завой „Хорхе Лоренсо“ и спечели победата с минималната преднина от само 0.031.

Надпреварата в клас Moto3 бе класически оспорвана с голяма група, която водеше колоната и разменяше местата си. Хорхе Мартин (Del Conca Gresini Moto3), който стартира със своята Honda от първа позиция отлично и водеше в първите обиколки, докато не бе изместен от пилота на Platinum Bay Real Estate Маркос Рамирес, който пък се бореше с Дарин Биндер. Тъкмо Биндер падна, когато се опита да мине отвън на Фенати и се хлъзна. Той продължи на 20-о място. Съотборникът му Рамирес се бореше за място на подиума в последните няколко завоя на финалната обиколка и пресече финала 4-и. Това е най-добрият резултат в състезание и за този пилот, и за тима му.

Докато в битка за челото бяха Фенати, Мир, Канет и Рамирес, след тях се бореше за първото място друга група – пилотът на Del Conca Gresini Moto3 Фабио ди Джанантонио, Енеа Бастианини (Estrella Galicia 0,0), двамата с Honda, Хуанфран Гевара (RBA BOE Racing Team) и дватамата от Sky Racing Team VR46 Андреа Миньо и Николо Булега. 

Така на финала Diggia, както наричат Ди Джанантонио, завърши 5-и пред Миньо -6-и, а на следващите две места след страховита борба бяха Булега и Бастианини. Хорхе Мартин стана 9-и, а Гевара оформи топ 10.