На фона на различни стратегии за гориво и гуми и многобройни рестарти, една истина изплува отново в Монтерей. Алекс Палу с Chip Ganassi Racing Honda е почти недосегаем напоследък в Лагуна Сека.

Палу спечели втората си победа за последните три години на емблематичната писта в Северна Калифорния. С този успех той пое лидерството в шампионата. Това е втората победа за сезона в на пилота с № 10 DHL Chip Ganassi Racing Honda.

Двукратният и действащ шампион от серията, стартира от първа позиция. Той победи № 26 Gainbridge Honda на Колтън Херта с 1.9780 секунди. Победата на Палу продължи впечатляващата поредица от резултати на тази писта.

Александър Роси завърши с най-добрия си резултат за сезона трети. Ромен Грожан се класира четвърти с Juncos Hollinger Racing, което е най-доброто класиране в IndyCar сериите за този отбор.

Две различни стратегии за гуми се появиха в началото на състезанието от 95 обиколки. Нямаше ясен консенсус нагоре и надолу в питлейна за това дали основните или алтернативните гуми Firestone Firehawk са най-бързите и предпочитани гуми пред дължината на стинтовете.

Стратегиите за гориво и гуми за пореден път се разминаха. Последните 20 обиколки не бяха разходка по живописната писта с 11 завоя и дължина 3,6 км. Палу трябваше да издържи рестартиране след три жълти периода заради катастрофи по време на този интервал.

Палу беше секунди пред Херта, който имаше шанс за един последен удар срещу Палу при рестарта в 91-ва обиколка, но лидерът отново дръпна напред. Той отвори разлика от 1,1 секунди след една обиколка, за да спечели състезанието.

Следващото състезание от сериите е Honda Indy 200 в Мид Охайо.