Новакът Александър Роси спечели юбилейното издание №100 на прочутото състезание 500 мили на Индианаполис. Пилотът на Andretti Herta с Dallara/Honda, който миналата година беше резервен състезател на Manor във Формула, стартира от 11-та позиция. За момент той дори бе на последното 33-то място, но предприе рискована тактика в края на състезанието.

Няколко обиколки преди края пилотите пред него спряха в бокса за гориво. Той обаче остана на пистата по нареждане на Брайън Херта и като пестеше гориво пресече първи финала, буквално на изпарения. След това Роси спря на трасето, тъй като нямаше гориво в резервоара. Победителят направи своето последно спиране 36 обиколки преди финала, въпреки че с оглед на зареденото гориво и очаквания разход, сметките показваха, че той ще може да изкара 32 обиколки.

Така Роси стана първия дебютант от 15 години насам, който печели престижната надпревара. За последно това стори Елио Кастроневес през 2001 г. Друг пилот на Andretti Herta с Dallara/Honda – Карлос Муньос стана втори, след като му се наложи да влезе за зареждане 4 обиколки преди края. Трети финишира Джоузеф Нюгардън от Ed Carpenter Racing.

Стартиралият първи канадец Джеймс Хинчклиф, който миналата година пропусна надпреварата, след като претърпя тежка катастрофа по време на тренировка, финишира 7. Миналогодишният победител Хуан-Пабло Монтоя отпадна от надпреварата след катастрофа. Макс Чилтън, който миналата година беше съотборник на Роси в Марусия остана 15-ти при първото си участие в надпреварата.