Такума Сато от екипа на Andretti Autosport с Dallara/Honda спечели 101-ото издание на легендарната надпревара 500 мили на Индианаполис. Той направи драматична битка с трикратния победител в състезанието Елио Кастроневес от тима на Роджър Пенске. Това е първа победа за Сато на Индианаполис, след като през 2013 г. бе само на крачка от успеха, но се завъртя и подари първото място на Дарио Франкити.

Масова катастрофа спря надпреварата 11 обиколки преди края, като при рестарта Макс Чилтън (Chip Ganassi Racing) с Dallara/Honda бе в челото. Два тура по-късно започна атаката на Кастроневес, който изпревари Сато, движещ се втори и 7 обиколки преди финала бразилецът вече бе лидер. Чилтън пък изостана на 4-о място. Всички очакваха четвъртата победа на Елио Кастроневес, но Такума Сато не мислеше така. Японецът го изпревари пет обиколки преди края. Елио пробва няколко пъти да контраатакува и да си върне позицията, но Сато запази лидерството, като се защитаваше прекрасно и по този начин донесе втората поредна победа на Andretti Autosport.

Собственикът на отбора, легендарният пилот в Индикар Майкъл Андрети, бе пред инфаркт. Неговият пилот Райън Хънтър Рей отпадна в 136-ата обиколка заради повреда в двигателя. Същата съдба сполетя и Фернандо Алонсо точно 21 обиколки преди края на Инди 500. Тогава испанецът спореше за шестото място и можеше да мине напред, но двигателя изпуши.  Всъщност, Алонсо направи впечатляващ дебют на Брикярд, като в началото оглави колоната. Пилотът на McLaren записа и най-високата средна скорост и със сигурност щеше да се бори за победата, ако двигателят беше издържал до финала.

Шампионът Скот Диксън (Chip Ganassi Racing) се измъкна невредим след ужасяваща катастрофа още в самото начало. Джей Хауърд (Schmidt Peterson Motorsports) изгуби контрол над автомобила си, удари се в стената и се озова пред Диксън, който полетя във въздуха преди да се забие в предпазните заграждения. Скоростната кутия на Диксън се откъсна от двигателя, целият автомобил беше на парчета, но той излезе сам от кокпита без никакви сериозни контузии. По ирония на съдбата, докато той летеше във въздуха, под него мина колата на Кастроневес.

Времето на Сато бе 3.13:03,3584, а Кастроневес остана на 0,2011 сек. Трети остана Ед Джонс от екипа на Chip Ganassi Racing с Dallara/Honda на 0,5278 сек, а на 4-а позиция остана Чилтън на 1,1365. Петото място зае друг легендарен пилот – Тони Канан (Chip Ganassi Racing) с Dallara/Honda, следван само на 7 стотни от Хуан Пабло Монтоя.