Honda за 5-а поредна година намери място в престижния доклад на Томсън Ройтерс за „Топ 100  глобални иноватори“ (Top 100 Global Innovators).  Годишният доклад, който бе публикуван в края на миналата седмица, представя компании, които откриват нови изобретения и успешно ги патентоват.

 
В списъка са включени топ 100 от най-силните играчи в областта на иновациите по цял свят, които задават новите тенденции. Докладът признава иновациите, направени от Honda, като това става във всяка година от създаването му през 2011 г. Сред автомобилните компании, които съставляват 10% от тазгодишния списък, Honda е една от двете марки, които са спечелили място в доклада в продължение на пет последователни години. По-интересното е, че 8 от 10-те автомобилни марки, включени в списъка, са японски.

Honda има богата история на иновациите. През 70-те години бе създаден двигател на Civic, който не замърсява и не нарушава качеството на въздуха, без колата да има катализатор. През 80-те колите от Формула 1, задвижвани от двигатели на Honda, спечелиха 56 пъти титлата при конструкторите.  През 90-те години Honda стана първият автомобилен производител, който пусна пълен хибриден автомобил в Обединеното кралство – Insight. В началото на 21-ви век, бе представена новаторската кола с горивни клетки FCX Clarity, а през 2015 г. новият суперавтомобил NSX демонстрира система от битурбо двигател и три електромотора, бе представен новият Clarity Fuel с горивни клетки, който може да осигури и електричество при извънредни ситуации, както и новият CR-V, оборудван с първия в света интуитивен круиз контрол.