Като производител Honda остава във Формула 1 до 2025 година. Нашата компания ще продължи да доставя задвижващи системи на отборите на Red Bull  Racing и Scuderia AlphaTauri във до края на сезон 2025.

Изненадващо Honda обяви, че ще прекрати своето заводско участие във Формула 1 в края на 2021 г. Причината беше кризата покрай пандемията с COVID-19. Спечелването на световната титла от страна на Макс Верстапен обаче довеoe до промяна на настроенията в Сакура. Сега ще продължим да снабдяваме двата отбора с напълно готови задвижващи системи.

Първоначалното планът беше това се случва само през 2022 г., след което Red Bull  щяха да поемат изцяло сглобяването на двигателите в своята фабрика в Милтън Кийнс. В същото време Red Bull Powertains ще започне разработката на двигателя за 2026 г., когато в сила ще влязат новите правила за задвижващите системи.

Все още не е ясно как точно ще бъдат брандирани двигателите на Red Bull  и AlphaTauri в следващите четири сезона. Най-вероятно те ще продължат да се наричат Honda.

Моторспорт съветникът на Red Bull  д-р Хелмут Марко казва: „Намерихме напълно различно решение от първоначалното. Двигателите ще продължат да се произвеждат в Япония до 2025 г. Ние изобщо няма да ги пипаме. Това означава, че всички права и интелектуални собствености ще останат при Honda, което ще направи нас изцяло нов производител през 2026 г. В хода на нашето все по-успешно партньорство имаше преосмисляне на ситуацията сред японците. Това ще им позволи и да използват своята технология за батериите за електрификацията на моделите си.

Първоначалното планирахме те да произвеждат двигателите само през 2022 г. Сега обаче решихме, че те ще продължат до 2025, което е невероятно предимство за нас. Това означава, че ние ще трябва да направим само малки корекции.“